Kompanija Eviation predstavila električni avion čiji je domet gotovo 1.000 km

Iako je riječ o konceptu, u komercijalnu upotrebu bi se trebao uvesti već 2018. godine

Na 52. međunarodnom pariskom Air Showu, Eviation Aircraft je kao dio NASA-inog programa predstavio novi električni konceptualni avion s dometom od 965 kilometara.

Iz Eviationa tvrde da su u toku prikupljanja potrebne dokumentacije i obavljanja važnih testova kako bi se letjelica uvela u komercijalnu upotrebu već 2018. godine.

– Moramo pratiti trendove, bilo da je riječ o smanjenju štetnih gasova ili umanjenju cijene za putovanja, naš električni avion predstavlja šansu za ispunjenje novih potražnji na tržištu – rekao je direktor Eviation Aircrafta Omer Bar-Yohay.

Iako je električni avion stara ideja koja je više puta predstavljena kroz koncepte različitih kompanija, Eviation je prva firma koja ozbiljno planira komercijalnu proizvodnju letjelice čiji će kapacitet biti šest do devet putnika i dva člana posade.

Kao i svako električno vozilo, problem su do sada predstavljale baterije čiji je kapacitet bio nedovoljan za ozbiljnije razdaljine. Nova dostignuća u tom polju omogućila su ostvarenje sna kada je riječ o automobilima i avionima.