Etereum pretrpjela krah: Valuta u trenutku s 300 dolara pala na 0

Digitalna valuta Etereum pretrpjela je krah u sekundi, pri čemu je cijena te kriptovalute pala sa oko 296 dolara na čak 0, 10 dolara

Nakon tog pada, cijena je polako počela da se diže, pa je do jutra jedan etereum koštao 11, 25 dolara.

Izgleda je sve počelo zbog kraha na GDAKS – jedne od vodećih berzi za trgovanje etereumom. Ta berza objavila je da „neobično, neočekivano velika porudžbina“ prouzrokovala pad.

Nalog za prodaju koji se mjeri “multimilionima dolara“ izazvao je početni pad cijena, ali je pravi problem bio domino efekat koji je uslijedio.

Početni pad odrazio se na prodajne naloge gde su investitori koji trguju pozajmljenim novcem zatvorili svoje pozcije kako bi spriječili dalje gubitke.

U suštini, za tako veliki nalog nije bilo dovoljno kupaca da skupe toliko potraživanje, pa se cijena survala u trenutku jer su programeri koji su obavljali trgovinu pokušavali da nađu cijenu po kojoj će raspoloživi kupci ući i popunuti pordžbinu.

Analitičari kažu da je riječ o klasičnoj panici na tržištu.

– Vjerovatno je neko s malim iskustvom pokušavao da se izdigne iz svog položaja ili s druge stane, može biti riječ o fondu koji manipuliše tržištem tako što je svjesno srozao etereum, srušio tržište i tako podstakao paniku – kažu analitičari.

Iz GDAKS još dodaju da njihove početne istrage ne pokazuju nikakve greške u sistemu.