Prva nagrada za banjaluči turistički film u Portugalu

BUSINESS KLUB

Promotivni film o turističkim potencijalima Banja Luke, kreiran od strane Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka, JU Turističke organizacije grada Banja Luka i Grada Banja, osvojio je prvu nagradu za promociju turističke destinacije u oblasti urbanog turizma na 16. ART&TUR Internacionalnom festivalu turističkog filma održanog od 24. do 27. oktobra u Portugalu, u gradu Kaldaš da Rainja. U filmu su prikazani turistički kapaciteti ruralnih i urbanih područja grada, a u njemu je učestvovao i veliki broj udruženja građana, sportskih kolektiva i ugostiteljskih subjekata.

16. ART&TUR Internacionalni festival turističkog filma je manifestacija na kojoj učestvuje stotine turističkih filmskih stvaralaca iz cijelog svijeta. Ovaj festival je jedan od deset najvećih festivala iz oblasti turizma i dokumentarnog filma, koji je punopravni član CIFFT-e, Međunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala. Tokom četiri festivalska dana prikazana su 82 filma, odabrana od 262 takmičara iz 47 zemalja svijeta. Među ovim filmovima našao se film o Banjoj Luci pod nazivom „Razglednica od Neodoljive“, koji je prikazan tokom prvog dana održavanja festivala kao jedan od najboljih međunarodnih filmova koji promovišu proizvode i turističke destinacije. Filmove koji su konkurisali na ovom festivalu ocjenjivao je stručni žiri od 43 člana iz 22 zemlje svijeta.

Ove godine na festivalu je učestvovalo oko 300 učesnika iz različitih zemalja svijeta, i iznenađujuće veliki broj učesnika van Evrope: iz Južne Amerike, Afrike i Azije. Program festivala obuhvatao je i panel diskusije o aktuelnim temama iz oblasti turizma i promocije turističkih destinacija.

Film o Banjoj Luci imali su priliku vidjeti svi učesnici ovog festivala iz različitih krajeva svijeta. Cilj kreiranja ovog filma od strane Centra za razvoj poljoprivrede i sela, JU Turističke organizacije i Grada Banja Luka bio je promocija i predstavljanje grada Banjaluke svijetu, kako bi se doprinijelo tome da što više ljudi iz svih krajeva svijeta ovaj film pogleda, te da na kraju dođu u naš grad i obiđu i iskuse sve atrakcije prikazane u filmu. Iza ovog nagrađenog filma stoji više mjeseci snimanja i svaki kadar je zahtijevao detaljan scenario, naraciju i pripremu. Film prati priču o mladom bračnom paru iz inostranstva koji odlučuje da prvi put posjeti grad Banja Luku. Ono što ih tamo dočekuje prevazišlo je sva njihova očekivanja, te na kraju filma sami sebi obećavaju da će se sigurno vratiti u ovaj čaroban grad, koji obiluje atrakcijama, prirodnim ljepotama i različitim kulturnim, zabavnim, sportskim i drugim programskim sadržajima.

Ovom festivalu, koji je jedan od najprestižnijih događaja u svijetu u oblasti promocije audio-vizuelnog sadržaja u turizmu, ispred gradskih institucija i Grada Banja luka prisutvovali su pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju JU Turističke organizacije Minja Šurlan, portparol Centra za razvoj poljoprivrede i sela Ivana Bulić i savjetnica gradonačelnika Valentina Aničić. Učesnici iz Banja Luke preuzeli su nagradu i za višestruko nagrađivanog promotera Bosne i Hercegovine, turističkog blogera Roberta Dacešina, koji je na ovom festivalu osvojio prvu nagradu u kategoriji promocije države kao turističke destinacije za film „Bosna i Hercegovina – Država sa mnogo ALI“.

Audio-vizuelni sadržaji igraju veliku ulogu u promociji turističkih destinacija, privlačenju stranih ulaganja, kreiranju imidža gradova i država, te predstavljaju jedne od generatora razvoja turističkih potencijala našeg grada, Republike Srpske i države.