Tesco ukida 1.200 radnih mjesta

Najveći britanski trgovački lanac Tesco najavio je ukidanje još 1.200 radnih mjesta, što predstavlja dio restrukturiranja koje bi toj kompaniji trebalo donijeti uštede od 1,5 milijardi funti, pišu britanski mediji

U srijedu je najavljeno zaposlenima da će u sjedištu kompanije biti ukinuto 1.200 radnih mjesta, što čini četvrtinu zaposlenih u Welwyn Garden Cityu i Hatfieldu. Ta odluka objavljena je samo nedjelju dana nakon što je Tesco najavio zatvaranje pozivnog centra u Cardiffu s 1.100 radnih mjesta.

– Ovo je značajan sljedeći korak za nastavak reorganizacije poslovanja. Novi model usluga pojednostaviće organizaciju kompanije, smanjiti dupliranje poslova i troškove, ali će nam isto tako omogućiti da više ulažemo u poboljšanje usluge kupcima – poručio je potparol kompanije.

Ovaj potez je posljednji u nizu rezova koje provodi izvršni direktor Dave Lewis, koji je na čelo kompanijee došao u jesen 2014. godine i kojega mediji nazivaju i ‘Drastični Dave’ jer su mu kako u Tescu, tako i u pređašnjoj kompaniji Unilever, prioriteti smanjenje troškova i radnih mjesta.

Lewis je u svojoj prvoj godini u Tescu ukinuo gotovo 5.000 radnih mjesta u sjedištu i trgovinama u Velikoj Britaniji, kao i više od 4.000 radnih mjesta u inostranstvu i bankarskom odjeljenju grupe.

Još 2.500 radnih mjesta izgubljeno je sa zatvaranjem 48 neuspešnih Tesco trgovina u 2015. godini, dok je početkom ove godine Lewis najavio ukidanje oko 1.000 radnih mjesta u distributivnim centrima.

Iako zbog drastičnih rezova Lewis nije omiljen, poslovanje kompanije pod njegovim upravljanjem se poboljšalo, pa je nedavno objavljeno da je prodaja u Tescovim britanskim trgovinama u tri mjeseca do kraja maja porasla za 2,3 posto na godišnjem nivou.