Automobil koji je stvarao legende – Porsche 917

Legendarni Porsche 917K, kojim je čitavog jednog ljeta upravljao Stiv Mekvin tokom snimanja filma „Le Mans“, biće prodat na aukciji, a očekuje se da će dostići cijenu od preko 10 miliona dolara

Legenda šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka, Stiv Mekvin i danas je ideal u glumačkim krugovima, ali i u srcima ljubitelja automobilizma i brze vožnje. Njegova gluma je bila karakteristična zbog snažnog temperamenta i šarma koji je unosio u svaku svoju ulogu, a najpoznatiji je po ulogama romantičnih avanturista, osoba koje su sklone opasnostima i lutanjima.

U filmskom svijetu, najsnažniji utisak je ostavio svojom ulogom u filmu „Papillon“ iz 1973.godine, kada je igrao rame uz rame sa Dastinom Hofmanom. Život ove glumačke legende, bio je više nego zanimljiv – Mekvin je bio marinac i bajker, a svi njegovi hobiji bili su vezani za adrenalin. Vožnja auto-trka bila je čak i njegovo zanimanje u jednom periodu života. Učestvovao je na British Touring Car šampionatu 1961. godine u BMC Mini modelu, kada je završio treći. 1970. godine, učestvovao je u trci „12 Hours of Sebring“, kada je pobijedio u Porscheu 908/02.

Nakon toga, Mekvin je želio da vozi model Porsche 917, ali su pred njega stavljene dvije opcije – mogao je da ga vozi samo 24 sata tokom trke, ili tokom čitavog ljeta za snimanje filma „Le Mans“. Odlučio se za drugu varijantu, jer je bio oduševljen jedinstvenim karakteristikama ovog modela.

Upravo taj legendarni Porsche 917 pojaviće se na aukciji u kalifornijskom Pebl Biču, koja će se održati u avgustu. Originalno korišćen kao test vozilo za Le Mans, Porsche 917K sa šasijskim brojem 917-024 bio je u vlasništvu čuvenog švajcarskog vozača trka Džoa Siferta. Kada je Sifert nastradao u nesreći tokom trke Formule 1, automobil je bio garažiran čitave dvije decenije, da bi se ponovo pojavio u javnosti 2001. godine.

Ovaj nevjerovatni djelić automobilske istorije prošao je kroz proces restauracije koji mu je podario tim švajcarskih specijalista Graber Sportgarage i sada je spreman da pronađe svog novog vlasnika.

– Porsche 917 je među najznačajnijim trkačkim automobilima ikada kreiranim, a oni su i u današnje vrijeme jako cijenjeni u krugovima poznavalaca automobilizma širom svijeta – rekao je predsjednik aukcijske kuće, Dejvid Guding. Ovaj primjerak, sa svom svojom fascinantnom istorijom, karakterističnim trkačkim bojama karoserije i vjerodostojnom restauracijom jedan je od najboljih automobila koji su ikada ponuđeni na javnoj aukciji.

Kako se procjenjuje, ovaj model, koji je odolio testu vremena, baš kao i Stiv Mekvin, velikan koji ga je vozio i koji je bio jedan od ambasadora brenda TAG Heuer, dostići će na aukciji cijenu između 13 do 16 miliona dolara.