Hoće li oživeti Toyota Supra?

Jedan od najpoznatijih japanskih sportskih kupea Toyota Supra bi posle skoro 20 godina mogla da se pojavi na putevima u osvježenoj verziji

Toyota Celica Supra A60 (Mark II) predstavlja ikonu za ljubitelje oštrih linija iz osamdesetih godina prošlog vijeka, a Supra je imala svoju publiku i nakon što se „zaoblila“ i razdvojila od imena Celica (1986), pa sve do kraja devedestih kada je proizvodnja bila rezervisana samo za Japan (do 2002. godine).

Kako piše „Motor1“, plan o oživljavanju Supre postoji već godinama, o tome smo i pisali početkom godine, a konkretan temelj je udaren 2013. godine kada su Toyota i BMW dogovorili saradnju na sportskoj platformi.

Toyotin koncept FT-1 predstavlja osnovu za novu Supru, ali se bitka za ime izgleda još vodi.

Toyota je nedavno registrovala i zaštitila brend Supra, a inženjeri koji rade na razvoju se trude da novi sportski kupe definitivno dobije to ime, a ne da bude samo „duhovni nasljednik“.

Na špijunskim fotografijama se vidi automobil koji po liniji podjesća na poslednje Supre, prije svega po izduženoj haubi i karakterističnoj kabini.

Pretpostavlja se da je za ono ispod haube zadužen BMW i da je u pitanju agregat sa turbo punjačem, ali postoji mogućnost da bi novu Supru mogao da nosi Toyotin turbo hibrid, koji se trenutno razvija.

Prema glasinama, proizvodnja zajedničkih projekata Supre i Z5 je već dogovorena u Gracu i trebalo bi da počne 2018. godine.

To znači da bi predstavljanje trebalo očekivati možda i krajem ove godine.