BiH prijeti pogoršanje kreditnog rejtinga

Finansije

Zbog ugroženosti aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i neefikasnosti funkcionisanja institucija, moguće je pogoršanje kreditnog rejtinga BiH, navedeno je u najnovijem ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zapadni Balkan

Kako je istaknuto u dijelu koji se odnosi na BiH, iako je agencija za kreditni rejting „Moody’s“ objavila rejting BiH B3 sa stabilnim izgledima, zbog pomenutih problema postoji rizik da se taj rejting dodatno snizi, prenose Nezavisne.com.

Za Zorana Pavlovića, ekonomistu iz Banjaluke, ovo je logična posljedica činjenice da je BiH ušla u saradnju sa MMF-om, a da ne ispunjava svoje obaveze. Kada ste međunarodni dužnik, a imate ugovor s MMF-om, onda morate prvo njega da izmirite pa onda sve ostale – kaže Pavlović.

Istovremeno, sudeći prema izvještaju, čini se da se vlasti BiH sve teže zadužuju kod komercijalnih banaka za poslovično krpljenje budžetskih rupa. Krediti za javni sektor u entitetima, kantonima i opštinama su pali za 8,7 odsto u maju, dok su u prvom kvartalu pali za čak 13 odsto.

Pavlović objašnjava da je zbog zakona o bankarstvu u oba entiteta definisan nivo mogućeg zaduživanja pojedine kompanije, odnosno banaka u odnosu na potencijal banke.  Po tom osnovu dolazi se do maksimalnog nivoa mogućeg zaduživanja. Banke, odnosno druge finansijske institucije nemaju mogućnost da se više zadužuju u smislu da više daju para entitetskim vladama, i to je razlog za podatak koji su oni naveli – navodi Pavlović.

Prema fiskalnom programu čija je implementacija u toku, Evropska komisija u izvještaju ističe da će konsolidovani budžetski deficit iznositi 0,3 odsto. Zbog boljeg prikupljanja poreskih prihoda, u izvještaju ističu da će fiskalni program imati bolje finansijske rezultate.

Javni dug je ostao na 41,1 odsto krajem 2016, što je nešto niže u odnosu na 42 odsto na kraju 2015. Spoljni dug je porastao za dva odsto, koji je i više nego dovoljno kompenzovan smanjenjem unutrašnjeg duga za 1,6 odsto.