Vatikanska banka ne zna porijeklo miliona eura

Banke

Šestorica biskupa u Vatikanskoj banci čuvaju 3,4 miliona eura, a među njima je i hrvatski kardinal Josip Bozanić

U izvještaju za 2016. koji je objavila Vatikanska banka, stoji podatak o novcu koji su položili šestorica biskupa, a hrvatski portali koji prenose ovu vijest tvrde da nije riječ o privatnom novcu kardinala. Njegovo prorijeklo za sada nije poznato.

Šestorica biskupa su članovi Kardinalske komisije za nadzor djelovanja Instituta za religijska djela, poznatog i kao Vatikanska banka. Svaki ima petogodišnji mandat, s mogućnošću reizbora, a Bozanić je član tog odbora od 2014. godine.

Prema izvještaju, Nadzorni odbor dobija godišnje 264.500 eura, direktorat 299.300, a revizija 83.000 eura.

Mediji napominju da je prije mjesec dana, par sedmica uoči objavljivanja izvještaja, prvi glavni revizor vatikanskih finansija Libero Milone podnio ostavku. On je od strane pape Franciska bio određen da sprovede reforme u instituciji koja je zadužena za upravljanje finansijskom imovinom Vatikana, i čiji rad je bio kritikovan zbog manjka transparentnosti.

Jedan od članova tima za reforme, australijski kardinal Džordž Pel otkrio je da su pronađene stotine miliona eura na računima brojnih vatikanskih odjeljenja, ali nisu bili iskazani u finansijskim izvještajima. Nakon toga, on se morao suočiti sa optužbama za pedofiliju, i vratiti u Australiju gdje se protiv njega vodi proces.