Jaguar E-Pace: Premijera začinjena svjetskim rekordom

 

Jaguar je nedavno predstavio novi SUV, koji će u gami ovog proizvođača zauzeti poziciju ispod modela F-Pace, a promociju je obilježio spektakularnim kaskaderskim poduhvatom

Već je postala tradicija da svjetske premijere novih Jaguarovih modela prate brižljivo isplanirane akrobacije. Prvi SUV model, F-Pace, debitovao je 2015. uz vratolomiju koju je izveo profesionalni vozač napravivši pun krug na toboganu visokom 19 metara.

Za novi model E-Pace, Jaguar je pripremio sličan spektakl – automobil se takođe okrenuo u vazduhu za 360 stepeni, ali ovog puta oko svoje uzdužne ose, da bi se nakon 15,3 metara dočekao na točkove oborivši Ginisov svjetski rekord u ovoj disciplini kada je riječ o serijski proizvedenom vozilima.

Za upravljačem se nalazio kaskader Teri Grant koji je dvije godine ranije izveo akrobaciju vozeći model F-Pace:

Ljubitelji filmova o Džejmsu Bondu sjetiće se čuvene scene iz filma „The Man with the Golden Gun“ iz 1974. i sličnog vratolomnog skoka sa automobilom AMC Hornet:

Jaguarov novajlija E-Pace dizajniran je po ugledu na veći F-Pace, a kupcima će na raspolaganju biti veliki izbor doplatnih opcija poput 21 inčnih alu felni ili panoramskog staklenog krova.

Kao i kod modela F-Pace, kabina je luksuzno opremljena, sa 10 inčnim Touch Pro multimedijalnim sistemom i kožnim sjedištima.

Među opcijama je i digitalni displej dijagonale 12,3 inča, umjesto analogne instrument table, zatim dva premijum audio sistema marke Meridian, „heads-up“ displej ispred vozača i 4G Wi-Fi hotspot na koji može da se poveže do 8 elektronskih mobilnih uređaja.

Jaguar E-Pace nudi prostran prtljažnik od čak 577 litara, a kupci će moći da biraju između nekoliko 2.0 litarskih motora sa 4 cilindra.

Osnovni benzinac isporučuje 249 ks (183 kW) i 365 Nm, a u jačoj verziji 300 ks (220 kW) i 400 Nm.

Bazični dizelaš razvija 150 ks (110 kW) i 380 Nm, srednji proizvodi 180 ks (132 kW) i 430 Nm, a najsnažniji 240 ks (176 kW) i 500 Nm.

U zavisnosti od izbora pogonske jedinice, Jaguar E-Pace može biti opremljen šestobrzinskim manuelnim ili automatikom sa 9 stepeni prenosa.

Osnovni modeli imaće pogon na zadnje točkove, a skuplje verzije će se isporučivati sa pogonom 4×4.

Jaguar E-Pace imaće početnu cijenu u Velikoj Britaniji od 28.500 funti.