Sporan film o princezi Dajani biće prikazan u Britaniji

Brat britanske princeze Dajane pokušao je da spriječi emitovanje dokumentarnog filma u kojem preminula princeza evocira svoj ljubavni život i propali brak s princom Čarlsom

Britanski televizijski kanal Čenel 4 potvrdio je u razgovoru sa Dajaninim bratom, Čarlsom Spenserom, da će dokumentarac ipak biti prikazan kako je predviđeno u programu, u nedjelju 6. avgusta.

Film „Diana: In her own words“ (Dajana: Njenim sopstvenim riječima) snimljen je na osnovu video snimaka od 1992. do 1993. godine koje je napravio Piter Setelen, profesor dikcije princeze, preminule 31. avgusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Film je već prikazan 2004. godine na američkoj televizijskoj mreži NBC poslije sudske bitke s Dajaninom porodicom, ali nikada nije prikazan u Velikoj Britaniji, iako je svima dostupan na raznim platformama poput Jutjuba.

Britanski mediji sve više posvećuju pažnju pokojnoj princezi kojoj će uskoro biti 20 godina od pogibije.

Dajana u filmu govori kako je razmišljala da pobjegne iz Bakingemske palate 80-ih godina sa svojim tjelohraniteljem Barijem Manakijem, u kojeg se zaljubila, a koji je 1987. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Princeza čak pominje da je njen ljubavnik „možda eliminisan“. U filmu Dajana takođe govori o bračnim problemima s princom Čarlsom i kritikuje kraljevsku porodicu, posebno kraljicu Elizabetu Druge od koje, kako navodi, nije imala podršku.

Najava o emitovanju dokumentarca izazvala je i reakciju Dajanine prijateljice Roze Monkton, koja to smatra „neuviđavnim“.

Čenel 2 insistira na istorijskoj dimenziji dokumentarca.

Dajanini sinovi, prinčevi Vilijam i Hari, pojavili su se nedavno u drugom dokumentarnom filmu u kojem navode da su imali kratak razgovor s majkom na dan njene smrti i da mnogo o tome razmišljaju i poslije 20 godina.