Energetski i bankarski sektor pritisli evropske berze

Berza

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija su pale, drugi dan zaredom, a najviše u energetskom i bankarskom sektoru

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,5 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,05 odsto, na 7.409 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,15 odsto, na 5.099 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 odsto, na 12.147 bodova.

Najviše je jutros, 0,7 odsto, pao energetski sektor, što je najviše posledica pada cijene akcija Neste za 5,5 odsto, nakon što je ta rafinerija razočarala ulagače svojim kvartalnim poslovnim rezultatima.

Jutros su pale i cijene nafte jer je njihov prošlonedeljni snažan uspon od gotovo 10 odsto izgubio na zamahu. Jačanje potražnje u SAD-u podržava cijene, no rast proizvodnje članica OPEC-a onemogućuje njihov uspon.

Jutros je na londonskom tržištu crna barela pala za 0,4 odsto, na 52,15 dolara.

Pomalo je na evropskim berzama oslabio i bankarski sektor, pa je tako cijena akcije Credit Agricole pala 1,4 odsto, nakon što je ta banka objavila kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, akcija UniCredita poskupila je više od 4 odsto jer je najveća italijanska banka izvijestila o većoj kvartalnoj dobiti nego što su analitičari očekivali.

Dosad je oko 56 odsto kompanija iz sastava MSCI Europe indeksa objavilo kvartalne izvještaju, pri čemu ih je 62 odsto ostvarilo bolje ili rezultate u skladu s očekivanjima.

I na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na gubitku 0,6 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 odsto, na 20.029 bodova.