Španija ne zna šta će sa turistima

Travel

Gradske vlasti Barselone uvele su moratorijum na nove hotele u centru grada i izložile smjernice za smanjenje broja turista u prenastanjenim dijelovima katalonske prijestonice

Istovremeno je na popularnim Balearima usvojen zakon o smanjenju raspoloživih turističkih kreveta, pišu španske novine El Pais pitajući se koliko još turista Španija može da izdrži.

Stanovnici u nekim dijelovima Barselone i na Balearskim ostrvima, među kojima je najzvučnija Ibica, negativno su raspoloženi prema posjetiocima čiji su masovni dolasci podigli cijene na tržištu nekretnina, što pogađa lokalno stanovništvo.

Mjera koju je donijela regionalna vlada Baleara, koja planira da smanji broj kreveta na nešto više od 620 hiljada, nakon čega će ih postupno još ‘spustiti’ na maksimalno pola miliona, mogla bi stoga biti model za ostale regione u Španiji.

Airbnb i ostale digitalne platforme doprinijele su španskoj turističkoj ekspanziji i rastu broja kreveta od 800.000 do 3,3 miliona u poslednjih 20 godina. Turistički apartmani su 2016. godine u 22 grada prvi put premašili broj hotelskih soba.

Prema anketi provedenoj u junu, građani Barselone prvi su put naveli turizam kao glavni gradski problem.