Italijani, Francuzi i Nijemci žele spriječiti Kineze u preuzimanju kompanija

Svijet

Italija, Francuska i Njemačka zatražile su od Evropske komisije (EK) da pojača regulativu koja zemljama Europske unije omogućuje blokadu stranih akvizicija evropskih kompanija

Pariz, Rim i Berlin traže ‘posebna ovlaštenja’ zabrane odnosno postavljanja uslova potencijalnim kupcima ako ‘posluju po propisima koja ne slijede tržište, odnosno, ako ne poštuju načelo reprociteta u slučaju akvizicija’, izvijestili su italijanski listovi, pozivajući se na pismo koje su tri vlade uputile Briselu.

Zemlje EU dobile bi veća ovlaštenja u slučaju svih ciljanih kompanija, ako su uvrštene u kategoriju strateških preduzeća, kao i u slučaju preuzimanja koja finansiraju državni fondovi ili agencije, stoji u dokumentu od deset stranica koji citiraju talijanski mediji.

‘To nije vid protekcionizma već otvaranje prilike za praćenje operacija koje nisu u skladu sa evropskim propisima’, citira La Stampa italijanskog ministra Karla Kalendu.

Na samitu u junu čelnici EU odlučili razmotriti mogućnost praćenja ulaganja kineskih firmi u državnom vlasništvu, a Francuska, Njemačka i Italija podržavaju prijedlog da se EU dodijele ovlaštenja za blokadu kineskih ulaganja.

U aktuelnom pismu predlaže se takođe da zemlje EU prema novoj regulativi, koja ne bi zamijenila zakone na nivou zemalja, svakih šest mjeseci izvještavaju Komisiju o svim ulaganjima kompanija izvan EU, osim onih u vojnoj industriji.