Milijarder kupuje magazin Forbes za skoro 800 miliona dolara

Akvizicije

Dvadesetosmogodišnji osnivač i izvršni direktor Luminara, kompanije koja razvija tehnologije lidara prvenstveno za samovozeće automobile, rekao je za Wall Street Journal da kupuje 82% udjela u Forbes Global Media Holdingsu u poslu koji se procjenjuje na skoro 800 miliona dolara.

Prema WSJ-u, Russellov udio uključuje preostali dio kompanije koja je 2014. prodala 95% kompanije investitorskoj grupi sa sjedištem u Hong Kongu Integrated Whale Media.

Forbes je u suštini bio na prodaji od trenutka opozvao je svoje spajanje sa kompanijom za akviziciju posebne namjene u junu prošle godine, nakon što se tržište pogoršalo i investitori su izgubili apetit za SPAC-ove, prenosi Bankar.me.

Russell je glavni izvršni direktor kompanije Luminar Technologies Inc., koja automobilskoj industriji osigurava antonimnu tehnologiju vožnje. Kompanija, koja ima tržišnu kapitalizaciju od 2,1 milijardu dolara, prošle godine je ostvarila prodaju od 40,7 miliona dolara i nije profitabilna.

Russell planira da bude vizionar za brend Forbes i neće biti uključen u svakodnevne operacije, navodi se u saopštenju.

Forbes planira imenovati novi odbor koji će se sastojati od američkih stručnjaka za medije, tehnologiju i vještačku inteligenciju.

Magazin je 1917. godine osnovao BC Forbes, škotski imigrant i poslovni kolumnista novinskog lanca Hearst.