Top 10 najskupljih gradova za život

City

Svjetski poznata konsultantska kuća, ECA International, koja se bavi prikupljanjem i plasmanom podataka o kvalitetu i cijeni života u preko 400 gradova širom svijeta, objavila je godišnju listu najskupljih svjetskih gradova za život, prenosi Business Insider

Prilikom kreiranja liste uključeni su svi parametri, od cijene dnevne potrošačke korpe, troškova smeštaja, odjeće, duvanskih i alkoholnih proizvoda, cijene obroka u restoranima, pa sve do troškova stanovništva na rekreativne aktivnosti i potrošnje u slobodno vrijeme.

Među 50 najskupljih gradova uvršena su samo tri američka grada, dok su evropski gradovi dominirali na vrhu liste.

1. Karakas, Venecuela

2. Cirih, Švajcarska

3. Ženeva, Švajcarska

4. Basel, Švajcarska

5. Bern, Švajcarska

6. Luanda, Angola

7. Tokio, Japan

8. Seul, Južna Koreja

9. Oslo, Norveška

10. Šangaj, Kina

Pravo iznenađenje je svakako grad koji je zauzeo prvo mjesto kao i činjenica da su se čak četiri švajcarska grada našla u top 5 najskupljih gradova svijeta.

Trenutna ekonomska situacija u Venecueli primarni je razlog zašto se glavni grad Karakas našao na prvom mjestu ove liste. Naime, venecuelanska ekonomija optrećena je strašnom inflacijom pa je tako u martu ove godine zabilježen rast od čak 7 000 posto. Osim toga, cijene dobara i dalje rastu zbog negativnih ekonomskih i političkih trendova.