Tek spašena banka kažnjena s 11,2 miliona eura

Banke

Evropska centralna banka kaznila je italijansku Banko Popolare di Vićenca sa 11,2 miliona eura

Banka je kažnjena zbog kršenja propisa o izloženosti riziku i neispunjavanja pravila o javnom izvještavanju o poslovanju, saopštila je ta finansijska institucija sa sjedištem u Frankfurtu.

Oko 8,7 miliona eura od ukupnog iznosa odnosi se na kaznu zbog toga što banka nije ispoštovala zahtjeve vezane za javno izvještavanje u kvartalnim i godišnjim izvještajima o poslovanju u 2014. i 2015. godini, prenosi agencija Frans pres.

Pored toga, supervizori su razrezali kaznu od 2,5 miliona eura jer je banka u periodu između decembra 2015. i marta 2016. godine prekoračila limite koji se odnose na veliku izloženost riziku.

Svrha tog propisa je da spriječi finansijske institucije da postanu previše podložne gubicima zbog neuspjeha jednog klijenta ili grupe povezanih klijenata.

Popolare di Vićenca je jedna od dvije posrnule banke iz regije Veneto koju je u junu likvidirala italijanska država, prije nego što ju je preuzeo najveći italijanski kreditor, banka Intesa Sanpaolo.

Ovo je tek drugi put da je ECB iskoristila svoje ovlašćenje da izriče kazne preko tzv. Jedinstvenog mehanizma nadzora (ŠM). Prethodno je u avgustu razrezala kaznu od 2,5 miliona eura irskoj banci Permanent TSB zbog neispunjenja zahtjeva vezanih za dovoljnu likvidnost.

ECB-ova filijala Jedinstveni mehanizam nadzora je od 2014. godine glavni bankarski regulator u eurozoni, 19-članom bloku jedinstvene valute.