Skoro 5.000 bankara u EU godišnje zaradi više od milion eura

Banke

Najnoviji izvještaj Evropskog tijela za superviziju banaka (EBA) o visokim zaradama za 2019. godinu pokazao je da je tokom ove godine 4.963 pojedinaca koji rade u bankama u Evropskoj uniji primilo naknadu veću od milion eura, slično kao i 2018. godine. London je, prema tim podacima, i dalje mjesto gdje ima najviše bogatih bankara, ali se njihov broj povećava i u zemljama članicama EU.

Prosječan odnos između promjenljivih i fiksnih primanja za osobe koje visoko zarađuju smanjio se sa 139 odsto u 2018. godini na 129 procenata u 2019. godini, što je i dalje daleko od maksimalnog odnosa od 200 odsto.

To je, kako je istaknuto, uglavnom posljedica razlika u nacionalnoj implementaciji Direktive o kapitalnim zahtjevima (CRD), koja u mnogim slučajevima dopušta odricanje od nekih odredbi kada su ispunjeni određeni kriterijumi. Nakon izmjena CRD-a, koje su počele da se primjenjuju ​​krajem 2020. godine, očekuje se veći stepen usklađenosti.

Pripreme institucija za izlazak Velike Britanije iz EU uticale su na prestrojavanje među onima koji najviše zarađuju u cijeloj EU. Naime, nedugo prije Brexita pojedini bankari koji su mnogo zarađivali u 2019. godini napustili su Veliku Britaniju i otišli u neku od država EU.

EBA je bankare visokih primanja opisala kao profesionalce koji su radili za banke iz EU, a naglašeno je da se radi o osobama koje zarađuju više od milion eura. Kako pokazuju podaci pomenute institucije, od ukupnog broja ovih bankara u EU, njih 71 procenat je do Brexita bio u Velikoj Britaniji, odnosno njih 3.519.

Međutim, uoči Brexita registrovano je povećanje broja takvih bankara u državama EU, posebno u Njemačkoj (za devet procenata), Francuskoj (za 15 odsto) i Italiji (za 17 procenata). Procjenjuje se da je 2,63 odsto bankara milionera napustilo Veliku Britaniju.

„Mnogo dobrih finansijskih rezultata, posebno u korporativnom bankarstvu, kao i tekuće restrukturiranje i konsolidacija, koji su doveli do većih otpremnina nego inače, odigrali su važnu ulogu u ukupnom povećanju visokih zarada u Evropskoj uniji“, navodi se u izvještaju kao još jedan razlog pored Brexita za povećanje broja bankara milionera u EU.

Kako je naglašeno, Izvještaj je izrađen u skladu sa Direktivom o kapitalnim zahtevima, koja daje Evropskom tijelu za superviziju banaka (EBA) ovlašćenje da prikuplja podatke o broju pojedinaca po instituciji koji su plaćeni milion ili više eura po finansijskoj godini (oni koji imaju visoke zarade) u platnim razredima od milion eura, uključujući i poslovnu oblast, kao i glavne elemente plate, bonusa, dugoročnih nagrada i penzijskih doprinosa.

Izvještaj uključuje podatke koje su institucije Ujedinjenog kraljevstva objavile za radnike koji imaju visoke zarade, jer su u prelaznom periodu britanske institucije nastavile da izvještavaju o visokim zaradama na nivou konsolidacije EU, pokrivajući sve podružnice i podružnice sa sjedištem u državama članicama EU.

Dodaje se da će EBA nastaviti da upoređuje ​​trendove nagrađivanja na dvogodišnjem nivou (npr. za 2019. i 2020. godinu rada, zatim mjerenje performansi će se održati 2021. godine i biće objavljeno u prvom tromesečju 2022. godine).

Osim toga, kako je istaknuto, EBA će nastaviti da objavljuje ​​podatke o visokim zaradama godišnje, kako bi pomno pratila i procjenjivala razvoj u ovoj oblasti. Sljedeći izvještaj zasnovan na podacima za 2020. godinu više neće uključivati ​​podatke za Ujedinjeno kraljevstvo.

Izvor: Biznis.rs