Rosneft s indijskom rafinerijom ugovorio isporuku više nafte

Svijet

Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.

Izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin potpisao je ugovor tijekom radnog posjeta Indiji, priopćila je kompanija, ne otkrivajući detalje.

“Dvije strane razgovarale su i o mogućnostima proširenja suradnje naftne kompanije Rosneft i indijskih kompanija u cijelom lancu vrijednosti energetskog sektora, uključujući i mogućnosti plaćanja u domaćim valutama”, dodaje se.

Rusija preusmjerava energente s tradicionalnih europskih tržišta zbog niza sankcija koje joj je Zapad uveo otkada su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu krajem veljače prošle godine, napominje Reuters.

Indija je u ožujku bila najveći kupac ruske nafte marke Urals, s više od polovine udjela u ukupnom izvozu koji se doprema tankerima. Na drugom je mjestu Kina.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je u utorak da je Rusija lani Indiji prodala 22 puta više nafte nego u 2021., ne navodeći brojke.

Rosneft je priopćio da se Rusija prvi put svrstala među pet najvećih trgovinskih partnera Indije, uz obujam bilateralne trgovine u 2022. od 38,4 milijarde dolara.

“To znači da je već postignut cilj koji su postavili čelnici naših zemalja o povećanju razmjene na 30 milijardi dolara do 2025.”, citira Rosneft  u priopćenju izvršnog direktora Sečina.