Gdje se najviše trguje kriptovalutama?

Valuta

Promena ekonomskih i regulatornih uslova dovela je do promjena u obimu trgovanja u odnosu na različite kriptovalute

Podaci pokazuju da digitalne valute, i pored povremenog pada vrijednosti, na većem planu bilježe konstantan rast. Primjera radi, vrijednost bitkoina je, u toku ove godine, porasla preko 400 odsto u odnosu na prethodnu. U četvrtak je ova digitalna valuta zabilježila i novi rekord, prešavši vrijednost od 5.000 američkih dolara.

Međutim, promjena ekonomskih i regulatornih uslova dovela je do iznenadnih promjena u obimu trgovanja u odnosu na različite valute, što odražava koliko je to tržište promjenljivo.

Trgovanje bitkoinom za kineski juan činilo je većinu od ukupnog obima trgovanja ovom kriptovalutom. Međutim, situacija se promijenila kada su ondašnji regulatori počeli da sumnjaju u potrebu trgovine digitalnim valutama i donijeli neke mjere koje su ograničile trgovanje bitkoinom. Sa druge strane, japanski regulator je iskoristio priliku i donio suprotne mjere, pa je jen uzeo primat na tržištu bitkoina.

U slučaju Ethereuma, korejski von je preuzeo dominantnu poziciju, nakon što su pravila koja ograničavaju pristup tradicionalnijim sredstvima trgovine primorala korejske investitore da rudare i trguju sa drugom najvećom kriptovalutom.

Iako je bitkoin daleko najjača kriptovaluta, 11 drugih valuta imaju ukupnu tržišnu kapitalizaciju od preko milijardu dolara, što znači da bitkoin nije jedina valuta koja ima perspektivu, te da postoji raznovrsna ponuda trgovačkih opcija.