Dolar ojačao prema većini svjetskih valuta

Američki dolar je prošle sedmice blago ojačao u odnosu na većinu svjetskih valuta, a dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest najvažnijih valuta, porastao je 0,2 odsto, što je njegov drugi uzastopni nedjeljni dobitak

U odnosu na evropsku valutu, američka je u petak ojačala 0,54 odsto, na 1,0616 dolara za euro. U odnosu na kraj prethodne nedjelje, dolar je prema euru jači za 0,3 odsto. Međutim, od početka ove godine euro je na dobitku prema dolaru za 0,94 odsto.

S druge strane, dolar je na nedjeljnom nivou oslabio 0,3 odsto prema japanskom jenu, i na kraju dana u petak se dolarom trgovalo za 112,84 jena.

Lošiji podaci iz britanske maloprodaje oslabili su u petak funtu koja je pala na 1,2412 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,62%, dok je za nedjelju dana funta oslabila 0,5% prema dolaru. Funta je oslabila i prema euru, 0,4% za nedjelju dana, i u petak se funtom trgovalo za 1,1693 eura.

Dolar je najveće dobitke u korpi valuta ostvario početkom nedjelje kada je FED signalizirao povećanje kamatnih stopa. Podršku dolaru pružaju i obećanja američkog predsjednika Donalda Trampa o “fenomenalnom” poreskom planu i većim fiskalnim podsticajima koji bi trebali ubrzati privredni rast.

Dolar je na kraju nedjelje blago oslabio, čemu je doprinijelo zaustavljanje rasta prinosa na američke 10-godišnje obveznice, koji su pali na 2,42%, nakon što su početkom nedjelje dostigli 2,51 odsto.