Samsung: Rast profita za 150%

Finansije

Južnokorejski Samsung saopštio je da je u trećem tromjesečju imao rekordan profit zahvaljući procvatu u proizvodnji memorijskih čipova

To dolazi kao olakšenje za kompaniju koja se bori da svog šefa izvuče iz zatvora.

Samsung je najavio nov sastav rukovodstva i nove kapitalne investicione planove, prenio je Asošijetid pres.

Porast u koriščćenju mobilnog prenosa podataka i rast u klaud računarstvu su pomogli Samsungu, najvećem svjetskom proizvođaču pametnih telefona, da zabilježi rekordan profit iako je njegov de fakto šef i potpredsjednik kompanije Li Dže Jong osuđen na pet godina zatvora zbog podmićivanja.

Profit Samsunga u periodu jul-septembar je porastao 150 odsto na 11 hiljada milijardi vona (9,8 milijardi dolara) u odnosu na 4,4 hiljade miljarde vona prethodne godine. Prodaja je porasla 30 odsto na 62 hiljade milijardi vona (55,1 milijardu dolara) dok je operativni profit skoro utrosturčen u odnosu na prethodnu godinu na 14,5 hiljada milijardi vona (12,9 milijardi dolara).

Dok globalni tehnološki giganti poput Amazona, Google-a, Microsoft-a, Facebook-a i Apple-a šire svoje centre za podatke i investiraju u nove tehnologije u automobilima, vještačku inteligenciju i klaud računarstvo, Samsungovo odjeljenje za poluprovodnike bilježi odlične rezultate – ostvarilo je 10 hiljada milijardi vona (8,9 milijardi dolara) operativnog profita što je 70 odsto ukupnog operativnog profita kompanije.

Samsung planira 46,2 hiljade milijardi vona (41,1 milijardi dolara) u kapitalnim troškovima ove godine, uključujući 29,5 hiljade milijardi vona za povećanje u proizvodnji čipova.