Negativne stope: Svaka peta njemačka kompanja bankama plaća čuvanje novca

Finansije

Gotovo svaka peta njemačka kompanija suočila se sa zahtjevom banke da plati kamate na depozit usljed politike negativnih kamatnih stopa koju provodi Evropska centralna banka (ECB), objavio je u srijedu njemački ekonomski institut Ifo.

Samo je osam posto kompanija na koncu prihvatilo taj trošak, dok ga je velika većina pokušala ipak zaobići pregovorima s bankama odnosno prelazom u drugu banku, pokazuje istraživanje Ifo-a koje je obuhvatilo 4.000 kompanja.

Kompanije takođe sve više koriste svoju gotovinu za investicije odnosno za otplatu dugova.

Iako će vjerovatno još više razljutiti njemačke preduzetnike, rezultati istraživanja djelimično potvrđuju učinkovitost ECB-ove politike, čiji je cilj i bio ublažiti proces razduživanja i potaknuti ulaganja.

– Iz makroekonomske perspektive posebno je zanimljiva ova druga reakcija (ulaganje), budući da ima posljedice ne samo u monetarnoj sferi već i na području realne ekonomije,ističe Christa Hainz, jedna od autorki studije muenchenskog instituta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) utvrdio je da su negativne kamatne stope koje su uvele centralne banke, uključujući i ECB, uglavnom kao alat postigle ciljani učinak, podstakavši inflaciju, smanjivši prinose i u pojedinim slučajevima oslabivši valute.

Njemačka u posljednje vrijeme sve glasnije traži od ECB-a da počne smanjivati program monetarnih podsticaja, koji uključuje negativne odnosno vrlo niske kamatne stope i opsežne kupovine obveznica, s obzirom na oporavak inflacije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi odgovara, pak, da je inflacija još ispod ciljanog nivoa ECB od nešto manje od dva posto, a ni nekoliko članova Upravnog vijeća ECB-a nije sklono ukidanju monetarnih podsticaja.

ECB će vjerovatno odgoditi odluku o programu kupovine obveznica do oktobra , kazali su članovi Upravnog vijeća za Reuters nakon julske sjednice.