U Zimbabveu bitcoin vrijedi 12.000 dolara

Valuta

U Zimbabveu su kriptovalute prepoznate kao sredstvo zaštite od inflacije i finansijskih nedaća, zbog čega je mjenjačnica kriptovaluta Golix podigla vrijednost bitcoina na 12.105 dolara

Dok se vrijednost bitcoina mijenja na dnevnom nivou, te od 8.000 dolara pada na 6.300, „narodna valuta“, kako ga još zovu, doživljava procvat u Zimbabveu. Budući da je u ovoj zemlji nedavno došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, te usluga, strahuje se da bi ponovo moglo da dođe do hiperinflacije, kao 2008. godine. Upravo zbog toga su kriptovalute prepoznate kao sredstvo zaštite od inflacije, te finansijskih nedaća, zbog čega je mjenjačnica kriptovaluta Golix podigla vrijednost bitcoina na 12.105 dolara, piše portal PC Press

Iako se širom svijeta upozorava da je bitcoin mjehur koji bi mogao da implodira svakog trenutka, finansijski sistem Zimbabvea podržava ovakav rizik. Tako se građani sve češće odlučuju da svoje finansije prebace u kriptovalute, te Arnold Manhizwa, IT stručnjak koji radi za telekom kompaniju u Harareu, kaže da je sav svoj novac prebacio u bitcoin, te da je to jedini način da zaštiti svoje investicije.

Vlada Zimbabvea je usvojila američki dolar 2009. godine, pošto je hiperinflacija uništila domaću valutu, te su mnogi građani ostali bez svojih ušteđevina. Poslije perioda relativne stabilnosti, došlo je do nedostatka fizičkog novca, te su na računima stanovnika Zimbabvea ostale elektronske jedinice, koje se zvanično zovu dolar, ali imaju daleko mijanju vrijednost.

U januaru su, na primjer, oni koji su željeli da sa svojih računa podignu 100 fizičkih dolara, morali da podignu 120 elektronskih, a sada se ta suma popela na 180 „zolara“, kako još zovu elektronski dolar. Skoro sve transakcije obavljaju se preko kreditnih kartica i mobilnih telefona, a ekonomisti procjenjuju da inflacija skače za 50% na mjesečnom nivou, kada su „zolari“ u pitanju, što je mnogo više od zvaničnih podataka o inflaciji, a koji se tiču fizičkog dolara, te iznose 0,38%.

Tako građani Zimbabvea na sve načine pokušavaju da sačuvaju svoje investicije, te su kriptovalute protumačene kao sigurna zona. Rizik je više nego jasan, budući da je globalna vrijednost bitkoina pala za više od 1.000 dolara prošle nedjelje, dok u mejnjačnici Golix u Harareu 12. novembra vrijednost u jednom trenutku pala na 11.000 dolara, što je pad od 8% za manje od 24 sata. Ali, ako se ta situacija uporedi sa vrijednošću „zolara“, jasno je zašto su građani Zimbabvea spremni na rizik.