“Spasitelj svijeta” Leonarda da Vinčija prodat za 450 miliona dolara

Glamour

Slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vinčija “Spasitelj svijeta” (Salvator Mundi) prodata je u srijedu u Njujorku za rekordnih 450,3 miliona dolara

Da Vinčijeva slika Isusa Hrista koji u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova, iz 1506.-13. na aukciji njujorške kuće Kristi nudila se za 100 miliona dolara, a dostigla je 4,5 puta višu cijenu.

Njena prodaja srušila je više nego duplo stari aukcijski rekord koji su držale Pikasove “Žene iz Alžira” (Les Femmes D’Alger), prodate za 179,4 miliona dolara u maju 2015.

“Salvator Mundi”, nakon 20-minutnog nadmetanja ponuđača, odlazi u vlasništvo kupca čiji identitet nije poznat.

Riječ je o slici koja pokazuje izuzetno majstorsko umijeće, ali se dugo smatrala kopijom sve dok stručnjaci nedavno nisu potvrdili njenu autentičnost.

Do danas je sačuvano manje od 20 platna Leonarda da Vinčija, renesansnog slikara, čiji je rad bio cijenjen još za njegovog života, navodi Kristi.

“Za aukcijske stručnjake, ovo je Sveti gral”, saopšteno je na medijskom predstavljanju slike.

Slika je prije aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Francisku i Londonu, odakle je odnesena u Njujork gdje ju je javnost mogla vidjeti prije aukcije.

Slika, skromne veličine 65 x 45 cm, restaurirana je nakon istorijske izložbe o Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011.-12.