Ovo je treći čovjek na svijetu čije bogatstvo je premašilo 100 milijardi dolara

Milioneri

Najbogatiji Francuz i generalni direktor francuskog konglomerata LVMH, Bernar Arno, pridružio se listi najbogatijeg svjetskog trojca čije bogatstvo prelazi 100 milijardi dolara.

Tako se uz Džefa Bezosa i Bila Gejtsa, ovaj 80-godišnji preduzetnik smjestio na treću poziciju Blumbergovog indeksa bogatstva sa svojih 100,4 milijardi dolara, čime je s liste srušio Vorena Bafeta. Poređenja radi, Arnoovo bogatstvo od 100,4 milijardi dolara iznosi čak 3 odsto francuske ekonomije.

Za svoj veliki skok na listi najbogatijih može zahvaliti upravo rastu cijene dionica LVMH-a od čak 43 odsto. Samo ove godine njegovo bogatstvo poraslo je za gotovo 32 milijarde dolara.

Inače, Arno kontroliše gotovo polovinu poznatog francuskog modnog lanca u čijoj se grupaciji, osim Luis Vitona, nalazi još 70 svjetski poznatih brendova. Samo neki od njih su Belvedere, Dom Pérignon, Hennessy, Moët & Chandon, Sephora, Céline, Dior, Fendi, Kenzo, Marc Jacobs, Bvlgari…

Vlasnik je francuskog lista Le Parisien a u njegovom posjedu je i L’Echo koji su sa simpatijama pisali o protestima Žutih prsluka. Postoje procjene da je Arno organizovao Žute prsluke da bi srušio Makrona, koga je, kako mnogi tvrde upravo on i doveo na vlast, i oslabio Rotšilde. Jedan je od prvih investitora u Netfliks.

Od mladosti je naklonjeniji političkoj desnici. Vjenčani je kum Nikole i Sesilije Sarkozi. U izvanrednim su odnosima a uspio je da Sarkozijevu drugu ženu, bivšu manekenku Karlu Bruni, ljubiteljku brenda Iv Sen Loran „obuče“ u Dior. Kada je socijalista Fransoa Oland zamijenio Sarkozija na mjesto lidera Francuske, Arno je aplicirao za belgijsko državljanstvo. Ipak, kako su pisali mediji, odustao je od tog pokušaja i objavio da će nastaviti da plaća porez u svojoj domovini.

Arno je rođen je u porodici bogatih industrijalaca. Diplomirao je na pariskom politehničkom fakultetu, kada se pridružio očevom biznisu. Obožava tenis, trudi se da vodi zdrav život. Opisuju ga kao perfekcionistu, prijatelja umjetnika, kolekcionar umjetnina – u njegovoj dnevnoj sobi vise slike Vorhola i Pikasa.