Borba protiv pandemije stvorila četrdeset novih milijardera

Milioneri

Jedni su se obogatili razvijanjem novih vakcina i tretmana za stvaranje antitijela a drugi prodajom medicinske opreme, testova, dijagnostike i lične zaštitne opreme

Ubrzo nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta 2020. godine Covid-19 proglasila globalnom pandemijom, tržišta su pala a ekonomije širom svijeta uronile u recesiju. Istodobno, stotine milijardera ispalo je s Forbesove liste svjetskih milijardera kao direktna posljedica uticaja pandemije na bogatstvo najbogatijih ljudi svijeta.

Godinu dana kasnije, stvari ne mogu biti drugačije: rekordna 493 novih milijardera ove su se godine pridružila listi, na krilima usijanih berzi i nezapamćenih ekonomskih poticaja, objavio je Forbes.

Među tim pridošlicama je najmanje 40 novih imena koji svoje bogatstvo crpe iz kompanija uključenih u borbu protiv Covid-19.

Neki, poput izvršnog direktora Moderne Stéphanea Bancela i suosnivača BioNTecha Uğura Şahina, pridružili su se društvu najbogatijih zahvaljujući vakcinama u čijem su razvoju učestvovali.

Drugi su se obogatili proizvodeći sve, od lične zaštitne opreme, dijagnostičkih testova, lijekova pa do softvera koji vlastima pomažu da zakažu kampanje vakcinacije a što će sve biti neophodno za ponovno otvaranje ekonomija i povratak u normalan život.

Najbogatiji od ovih novih milijardera je Li Jianquan, predsjednik kineskog proizvođača medicinske opreme Winner Medical, koji je pojačao proizvodnju maski i medicinskih kombinezona kako bi opskrbio radnike iz prvih redova širom svijeta.

Neke su kompanije koje proizvode vakcine bile toliko uspješne da je njihov uspon u posljednjih godinu dana izrodio nekoliko novih milijardera iz iste kompanije.

Na listi novih milijardera najviše je onih iz sektora farmacije, medicinske opreme, proizvodnje testova, biofarmacije, biotehnologije, medicinskih aparata, ambalaže, informacionih tehnologija u zdravstvu, itd, prenosi BiznisInfo.ba.