Ona je jedina osoba kojoj je dozvoljeno da putuje bez pasoša

Back stage

Britanska kraljica Elizabeta II vladar je Velike Britanije, Kanade, Australije, Novog Zelanda i još 12 kraljevskih zemalja Komonvelta, što nosi mnoštvo privilegija

Jedna od njih jeste da kraljica može da putuje u inostranstvo bez ikakvih putnih isprava. Riječ je o privilegiji koju ima isključivo Elizabeta II, i koja ne važi za ostale članove britanske kraljevske porodice.

Osim zemljama kojima vlada, kraljica bez pasoša može da putuje po čitavom svijetu, a u istoriji će, između ostalog, biti upamćena kao britanski monarh koji je obišao najviše zemalja (najmanje 116).

Takođe, svi pasoši u Velikoj Britaniji izdaju se u kraljičino ime.

Kada je riječ o privilegijama, kraljica takođe ima imunitet na krivično gonjenje, pravo da objavi rat bilo kojoj zemlji, vozi bez vozačke dozvole i jedina ne mora da plaća porez, iako ipak to radi od 1992. godine.

Nakon što je 1936. godine njen stric, kralj Edvard VIII abdicirao, a Elizabetin otac postao kralj Džordž VI, Elizabeta je postala nasljednica prijestola. Džordž VI je umro 6. februara 1952. godine, a svečano je krunisana 2. juna iste godine u Vestminsterskoj opatiji.

Ona je najstariji vladajući monarh na svijetu i najdugovečniji britanski monarh ikada. Dana 9. septembra 2015. je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.