Philip Morris prestaje da proizvodi cigarete

Svijet

Najpoznatiji svjetski proizvođač cigareta Philip Morris planira da u potpunosti prestane da proizvodi cigarete, a korisnicima već nudi potencijalno manje štetnu alternativu nazvanu IQOS

Riječ je o tehnološkoj novotariji, koja bi trebalo da u potpunosti promijeni živote pušača. Tako bi duvanski umetci, brendirani pod imenom Heets, trebalo da se umetnu u elektronski uređaj za grijanje duvana, IQOS, što bi se radilo u fabrici u Bolonji, u koju je američka kompanija uložila milijardu dolara. Inače, Philip Morris je poslovnu 2016. godinu zaključio s prihodom od 74,95 milijardi dolara i neto dobiti od 6,97 milijardi dolara i dok mu pada prodaja klasičnih cigareta, raste prodaja umetaka Heets.

Kako ističu u kompaniji Philip Morris, prednost ovog proizvoda je u tome što se ne dimi i pri tome ne stvara neprijatan miris, koji ostaje na odjeći i ne proizvodi pepeo. Pored toga, IQOS omogućava pravi ukus duvana i onaj nivo zadovoljstva pri konzumiranju duvanskog proizvoda koji očekuju pušači. Kompanija je u potpunosti predana razvoju ovog proizvoda, koji bi trebao biti znatno više user friendly nego što su to bile e-cigarete, koje nisu prihvaćene u širem krugu potrošača, ali uprkos tome i dalje su deo Philip Morrisovog portfelja proizvoda potencijalno smanjenog rizika.

Phillip Morris je u razvoj IQOS-a od 2008. godine uložio je više od tri milijarde dolara. Kompanija je u nekim zemljama pokrenula koncept svojevrsne ogledne prodavnice u kojima se znatiželjnici do u detalje mogu upoznati s proizvodom. Cilj nije konzumentima pod svaku cijenu prodati proizvod, nego ih edukovati o potencijalno manje štetnoj alternativi cigaretama. Tako  IQOS proizvodi aerosol, koji znatno smanjuje štetne sastojke u poređenju s onima prisutnim u dimu cigarete. IQOS, koji dolazi u kompletu s baterijskim punjačem, već je osvojio 15 odsto tržišta u Japanu, a i u Italiji je došao do gotovo dva odsto udjela, što smatraju fantastičnim uspjehom.

Inače, IQOS i duvanski umetci Heets već su u slobodnoj prodaji u Sloveniji i Srbiji. Potražnja među pušačima za ovakvim proizvodima već traži širenje proizvodnih kapaciteta u Bolonji, ali i nova ulaganja u Njemačkoj, Grčkoj i Rumuniji.