Milijarderi, koji nemaju ni srednju školu

Biografije pojedinih svjetskih bogataša pokazuju da visoko obrazovanje i diploma nisu zaslužni za njihov uspjeh

Kako navodi Poslovni dnevnik, neki od njih ne da nisu završili fakultete, nego nemaju ni završenu srednju školu. Ipak postali su uspješni biznismeni i milijarderi:

1. Džon D. Rokfeler

Uvjerljivo najbogatiji Amerikanac svih vremena, industrijalac, naftni magnat i filantrop Džon D. Rokfeler (1839 – 1937) osnivač kompanije Standard Oil pohađao je gimnaziju i nekoliko kurseva knjigovodstva prije nego što je napustio školu sa 16 godina. Tada se zaposlio kao pomoćni knjigovođa.

2. Henri Ford

Sin irskog imigranta Henri Ford (1863 – 1947) već kao dijete bio je strastveni mehaničar. Sa samo 15 godina Ford je presložio satove svojih prijatelja i susjeda nekoliko puta, i tako je stekao reputaciju popravljača satova. Sa 16 godina napustio je porodičnu farmu i preselio se u Detroit. Tamo je najprije postao šegrt u trgovini aparata, a kasnije i glavni inžinjer u Edisonovoj kompaniji.

3. Amansio Ortega

Vlasnik modnog branda Zara, Španac Amansio Ortega školu je napustio sa 14 godina kako bi počeo zarađivati i tako pomogao siromašnim roditeljima, koji su osim njega imali još troje djece. Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici Gala.

4. Kirk Kerkorian

Sin armenskih imigranata umro je prošle godine u 98. godini. Školu je napustio u osmom razredu kako bi postao amaterski bokser. U tome je čak bio dosta uspješan. Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu kao ratni pilot. Jedan je od ljudi, koji su stvorili Las Vegas, a osmislio je i velike turističke destinacije širom svijeta.

5. Fransoa Pino

Vlasnik kompanije Samsonite, Pume, Gučija, aukcijske kuće Kristi, Francuz Fransoa Pino (79) napustio je privatnu školu kad mu je bilo tek 11 godina, jer su se djeca rugala njegovom skromnom porijeklu.