Zašto su saudijski milijarderi izbačeni sa Forbsove liste

Magazin Forbs nije mogao da utvrdi trenutno bogatstvo saudijskih milijardera, s obzirom na veliku akciju vlasti Saudsijske Arabije u kojoj je oduzeta ogromna imovina nekim od najbogatijih ljudi u toj zemlji

S obzirom da nije javno saopšteno koliko je imovine oduzeto, pa čak ni koji su sve bogataši uključeni u aferu, Forbs je odlučio da sve Saudijce skine s liste milijardera za 2018. godinu.

Naime, krajem prošle godine saudijski princ Muhamed bin Salman proveo je veliku antikorupcijsku akciju tokom koje je grupa bogataša bila zatvorena u luksuznom hotelu Ritz-Carlton Riyadh koji je bio pretvoren u zatvor.

Među pritvorenima nalazio se i Salmanov rođak, princ Alvalid Bin Talal, jedan od najbogatijih Saudijaca. Osim njega, pritvorena su bila još najmanje trojica milijardera sa Forbsove liste. Zvanični spisak uhapšenih nikada nije objavljen.

Većina uhapšenih je dosad oslobođena, ali oni su sklopili dogovor prema kojem su državi dali ogroman dio svoje imovine u zamjenu za slobodu. Oni su državi dali imovinu ukupne vrijednosti 100 milijardi dolara.

Riječ je o novcu koji će Saudijska Arabija iskoristiti da zakrpi rupe u budžetu, koje su nastala usljed niskih cijena nafte.

– Postoje hiljade priča o tome šta se zaista dogodilo pa je nemoguće saznati ko je dao državi koliko bogatstva. Čak i neki bogataši koji nisu uhapšeni navodno su predali imovinu državi. Zbog toga smo odlučili ove godine izostaviti svih deset Saudijskih milijardera koji su prošle godine bili na listi. Neki od njih se mogu vratiti na listu ako se pojasni njihova trenutna finansijska situacija – rekli su iz Forbsa.