Promet šampanjca skoro 5 milijardi evra

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Japan su tri najveća izvozna tržišta industrije šampanjca, čija je prodaja u 2017. godini pomogla ukupno 4,9 milijardi evra ostvarenog prometa, objavilo je udruženje proizvođača

– Ovaj učinak je rezultat povećanja izvoza na 2,8 milijardi evra, što je 6,6 odsto više u odnosu na 2016. godinu – objavio je Odbor za šampanjac.

Vino Šampanjac, zaštićeno kontrolisanom etiketom porekla, nosi naziv po regionu na sjeveroistoku Francuske.

– U poređenju sa 2016. godinom, gdje je rast prometa bio podstaknut diversifikacijom ponude, to je jak napredak na tržištima gdje se šampanjac najbolje prodaje, što objašnjava novi rekord iz 2017 – ocijenio je Odbor.

Sjedinjene Države zadržavaju prvo mjesto kao dragocjeno izvozno tržište, a prodaja koja je prošle godine dostigla 586 miliona evra, ispred Velike Britanije koja i dalje pati od negativnog uticaja Bregzita, uz pad količine od 11 odsto, precizirala je organizacija.

Jak rast je japanskom tržištu i po vrijednosti (+21,3 odsto) i po količini (+17,6 odsto).

– Kina, Hong Kong i Tajvan su nova jaka uporišta za vinare Šampanje, dok su rezultati Južne Koreje takođe izuzetni (+39,5 odsto vrijednosti), uz kupovinu koja prvi put prelazi milion boca – naglasio je šampanjski odbor.

U 2017. godini ukupna prodaja iznosila je 307,3 miliona boca, što je povećanje od 0,4 odsto u odnosu na 2016. godinu. Performanse van Evropske unije su u suprotnosti s rezultatima na francuskom tržištu, gdje je došlo do pada obima prodaje od 2,5 odsto.