Nekoliko dana nakon izlaska na berzu Kina zabranila Didi aplikaciju

Tržište

Kineska uprava za sajber bezbjednost saopštila je da je naložila uklanjanje aplikacije kompanije Didi Global iz app prodavnica na smartfonima, nakon što je otkrila da ova kompanija nezakonito prikuplja lične podatke korisnika.

Većini domaćih čitalaca vjerovatno nije poznato šta je, zapravo, Didi. U pitanju je najrasprostranjenija aplikacija za naručivanje vozila za lični prevoz u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu – kineski pandan Uberu.

Protiv aplikacije Didi i njene matične kompanije pokrenuta je istraga radi zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog interesa, tek što je počelo trgovanje akcijama te kompanije na Njujorškoj berzi 1. jula, pa može biti da je to zaista razlog iznenadnog „zatezanja uzdi“ još jednoj uspješnoj tehnološkoj kompaniji iz Kine, nagađaju američki mediji.

Kako piše CNN, kineski predsjednik Si Đinping istakao je da treba da se ispita poslovanje svih velikih tehnoloških kompanija u Kini koje nude svoje usluge online.

Didi ima 370 miliona aktivnih korisnika samo u Kini. Iz kompanije su se oglasili povodom ovih optužbi i naglasili da će da se povinuju svim zahtjevima vlasti, tako da su za sada povukli aplikaciju iz ponude virtuelnih prodavnica dok se „ne naprave sve neophodne promjene koje će zadovoljiti regulatore“. S druge strane, oni korisnici i vozači koji su do sada već preuzeli aplikaciju i počeli da je koriste, nastaviće nesmetano to da rade dok se nesuglasice ne otklone, prenosi Reuters.

Didi je imao najveći inicijalnu javnu ponudu (IPO) akcija od kineskih kompanija izlistanih na Njujorškoj berzi, posle Alibabe koja je to uradila 2014. godine. Kada je kod Alibabe riječ, upravo je obustavom dvostrukog IPO na Njujorškoj i Šangajskoj berzi istovremeno njene ćerke kompanije koja nudi fintech usluge Ant Group, započela oštrija provjera internet preduzeća u Kini.

Tokom prvog dana trgovanja akcijama Didi Global Inc. (NYSE:DIDI) početna cijena po komadu bila je 14 dolara, a podignuta je na 16,65 dolara – u tom trenutku je njena tržišna kapitalizacija vrijedjela oko 80 milijardi dolara. No, posljednjih pet dana akcije su u blagom, ali konstantnom padu.