Kompanija ‘Statoil’ mijenja ime i to će je koštati 32,5 miliona dolara

Finansije

Norveška državna naftna kompanija Statoil izbacuje riječ nafta iz svog naziva

Prošle nedjelje Statoil je objavio da mijenja ime u Equinor, čime želi naglasiti usmjerenost na energiju u širem smislu, a ne samo u naftu.

– Odražavajući globalnu energetsku tranziciju i kako se razvijamo kao šira energetska kompanija, postaje logično da promijenimo ime – istaknuto je u saopštenju. Equinor je kombinacija riječi koje asociraju na jednakost (equi) i Norvešku (nor), pojasnila je kompanija. Norveška vlada, vlasnik 67 odsto akcija Statoila, odobrila je promjenu naziva.

Promjena imena nastupa od maja. Iako Statoil većinu od 45 milijardi dolara prihoda ostvaruje od nafte i gasa, kompanija sve više izgrađuje i segment obnovljivih izvora energije. Pored obala Njemačke, Velike Britanije i SAD, posjeduje vjetroelektrane, a promjenom imena obavezala se da će 15 do 20 odsto godišnjih investicija do 2030. godine usmjeravati u zelenu energiju. Između 2017. i 2020. godine Statoil će u obnovljive izvore uložiti između 500 i 750 miliona dolara, a od 2020. do 2025. godine između 750 miliona i 1,5 milijarde dolara.

Objavljeno je da će promjena imena kompanije ukupno koštati 250 miliona kruna, odnosno 32,5 miliona dolara. Ako se pitaju Norvežani, radi se o bačenom novcu. Naime, anketa lista iz Stavangera gdje je sjedište kompanije pokazuje kako 4.730 ispitanika smatra da je novo ime loše, dok 809 tvrdi da im se Equinor sviđa.

Raspoloženje javnosti u neku ruku je razumljivo, jer je Statoil simbol preobraćanja Norveške u posljednjih pola vijeka, nakon otkrića nafte u Severnom moru. Naftni prihodi odlaze u Naftni penzioni fond, a on je odlučio da će se riješiti naftnih akcija, vrijednih 37 milijardi dolara. Podsjetimo, Naftni fond je najveći ulagač u akcije na svijetu.