Kako je Mađarska stvorila holivudsku fabriku snova

Film

U žestokoj konkurenciji evropskih prestolnica za privlačenje stranih produkcija, Mađarska je bila jedna od prvih zemalja bivšeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila sistem poreskih podsticaja i subvencija koji od tada samo rastu

Nedavno snimljena serija Genije: Pikaso i film Terminator imaju dodirnu tačku – Budimpeštu.

Mađarska prestonica poslužila je kao mjesto snimanja i mnogih drugih filmova i serija jer ih je privukla poreznim olakšicama dobrim uslovima.

– Ovdje se mnogo snima zbog naših cijena i svjetski priznatih timova za podršku, ali i zbog poreskih olakšica koje dobro funkcionišu – ističe Ildiko Kemenj, mađarska koproducentkinja serijala Genije: Pikaso Nacionalne geografije u kome slavnog slikara odlično glumi Antonio Banderas.

Bugarska i Rumunija daleko su jeftinije, ali njihova sposobnost da prate standarde filmske industrije nije na nivou – naglasila je Kemenj.

Velika prednost Budimpešte je i klasična i elegantna arhitektura koja je lako preruši u Buenos Aires, Moskvu, Berlin i London, dodaje ona.

– Zahvaljujući iskusnoj i ne preskupoj radnoj snazi, Budimpešta je nakon Londona postala druga najveća evropska pozornica filmova – istakao je Denijel Kresmeri, čelnik razvoja i produkcije studija Korda.

Međunarodne i mađarske produkcije u državnu blagajnu su 2016. donele 271 miliona evra. Pet godina ranije taj je iznos bio 105 miliona.

Prošle je godine u Mađarskoj bilo 285 snimanja, uključujući 64 inostrane produkcije.