Srbija postaje centar snimanja kratkog filma

Film

Ideju o izgradnji studija u kome će se snimati kratki, animirani, veb i striming filmovi, podržala je Vlada Srbije, a glumac Miloš Biković je objasnio za RTS kako je počela saradnja sa italijanskim producentom.

Po svemu sudeći, epidemija je potpomogla rađanje nove filmske industrije u Srbiji. Srećna ili nesrećna okolnost je da je Italijan došao na premijeru filma “Hotel Beograd”.

“Imali smo nekoliko razgovora u Srbiji da se on upozna sa tržištem i sistemom. Pošto se proglašava vanredno stanje, letova nema, on ostaje ovde i zaljubljuje se u našu zemlju. Ono što smo željeli da sprovedemo za godinu ili godinu i po dana, sproveli smo za dva mjeseca, pronašli smo način za zakonsku regulativu. Uspjeli smo da cijeli biznis model adaptiramo mnogo brže”, istakao je glumac.

On je vidio da ima podsticaja za investicije, to je odluka jednog biznismena, nema tu šarmiranja, rekao je glumac.

Srbija je dragulj i Eldorado kada su u pitanju mladi talentovani ljudi, nisu to samo naučnici i sportisti, tu su i umjetnici, dizajneri, kompozitori, scenaristi, vizuelni umjetnici. Na mom Instagram profilu postoji nova mejl adresa, i pozivam mlade umjetnike da pišu na ovu adresu i ostavljaju svoj CV, istakao je Biković.

Sa radom počinje 1. jula i plan je da se u srpskoj kinematografiji proizvedu filmovi vrijedni milijardu evra.

“Mi planiramo da postanemo lideri u svijetu po proizvodnji kratkog animiranog filma”, zaključio je Biković.