Soroš zbog Orbana seli fondaciju iz Budimpešte u Berlin

Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Soroša zatvoriće svoju kancelariju u Budimpešti i prebaciti svoje istočnoevropske operacije u Berlin, javljaju mađarski mediji pozivajući se na austrijski list Pres

Mađarski premijer Viktor Orban okrivljuje Soroša, koji je rođen u Mađarskoj, za mnoga zla i zalaže se za zakon Stop Sorošu, kojim se zabranjuje rad pojedinih nevladinih organizacija.

Mađarski sajt 444.hu navodi da će kancelarija Fondacije Otvorenog društva biti zatvorena 31. avgusta i da će prvo biti premještena u Beč, a potom u Berlin, prenosi Rojters.

Britanska agencija za sada nije uspjela da stupi u kontakt sa kancelarijama Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti ili Njujorku.

Portparol stranke Fides Janoš Halas, koja je ubjedljivo pobijedila na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, najavio je da bi među prvim zakonima koje bi mogao da usvoji novi saziv parlamenta mogao da se nađe i onaj kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju rizik po nacionalnu bezbjednost.

Orban je nacrt tog zakona podnio parlamentu još u februaru.

Pomenuti zakon bi, takođe, omogućio da se strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju dolazak migranata u Mađarsku, budu oporezovane sa 25 odsto.