Stokholmski metro – najduža umjetnička galerija

City

Stokholmski metro se često opisuje kao najduža umjetnička galerija na svijetu čiji su zidovi i plafoni ukrašeni muralima, sklupturama i umjetničkim djelima čak 150 različitih umjetnika

Podzemnu željeznicu Stokholma čini tačno 100 aktivnih stanica, od kojih je 47 podzemnih i 53 nadzemih. Ova jedinstvena podzemna železnica smatra se jednom od najefikasnijih, ali i najdekoratvnijih u Evropi. Dnevno se njom preveze oko 1.120,000 putnika, a ukupna dužina svih trasa je nešto više od 100km.

Neke stanice su moderno uređene, a neke su ostavljene u prirodnoj formi, sa zidovima i plafonima koje zapravo čine stijene isbušene probijanjem metroa, koje su ostale potpuno netaknute zbog čega se stiče utisak da se nalazite u pećini.

Na nekim stanicama je moguće primijetiti kako je Stokholm izgledao pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Centralna metro stanica u gradu na plavoj liniji je osmišljena od strane Per Olaf Ultveda davne 1975. godine i ima ogromne plavo-bijele slike na svodovima nalik pećinskim.

Na stanici Rizne (Rissne) zid je oslikan informacijama s početka civilizacije. Stanica solna Centrum je ukrašena svijetlim motivima. Dok je stanica Kungstradgarden projektovana tako da izgleda kao arheološko nalazište sa ostacima stare Štokholmske Makalos palate.

Stanica Ostermalmstorg je dekorisana po ideji umjetnice Siri Derkert koja se fokusira na teme koje uključuju životnu sredinu i ženska prava.
Za sve putnike koji posjeduju metro karte obilazak ove umjetničke galerije je potpuno besplatan.