Najskuplji gradovi za život

City

Azijski gradovi dominiraju vrhom ove liste, koja je predstavljena prije samo nekoliko dana

Ovaj izvještaj istražuje najskuplje i najjeftinije gradove, poredeći faktore poput plate i cijena više od 150 predmeta, uključujući hljeb, vino, cigarete i bezolovno gorivo. Trošak života u svakom gradu rangiran je u poređenju sa Njujorkom, gdje je Njujork dobio indeksni rezultat 100, a jedan dodatni poen predstavlja 1 % povećanja u cijeni.

Azijski gradovi koji brzo napreduju poput Singapura, Hong Konga i Seula su krenuli prema vrhu ove liste tokom proteklih nekoliko godina, a ove godine oni zauzimaju pet gornjih mjesta, iako evropski i američki gradovi domiraju ostatkom rangiranja.

15. Melburn – Australija
Drugi najnaseljeniji grad Australije popeo se za šest mjesta u poređenju sa prošlom godinom, što nam govori da on dijeli iste trendove kao i azijski gradovi.

14. Sidnej – Australija
Poput Melburna, Sidnej se takođe popeo šest mesta prema vrhu. Ipak, rangiranje za oba grada je znatno niže u odnosu na istraživanje koje je rađeno prije pet godina, kada su oba ova grada bila u deset najskupljih.

13. Tel Aviv – Izrael
Smješten na mediteranskoj obali, Tel Aviv je finansijski i tehnološki centar Izraela. On se popeo za jedno mjesto na listi, sa rezultatom od 99.

12. Oslo – Norveška
Kao i druge skandinavske prestonice, Oslo ima reputaciju skupoće. Zajedno sa Tel Avivom, on zauzima trinaesto mjesto na ovoj listi.

11. Los Anđeles – SAD
Los Anđeles je takođe dobio rezultat 99 na indeksu, što znači da je malo manje skup u odnosu na Njujork. Takođe, cijena života u ovom gradu je znatno opala u odnosu na prošlu godinu, kada je on zauzimao osmo mjesto na listi.

10. Kopenhagen – Danska
Danska prestonica je pala sa prošlogodišnjeg osmog mjesta i dobila indeks od 100, zajedno sa Njujorkom. U Danskoj, najviše novca ide na troškove prevoza i lične njege.

9. Njujork – SAD
Njujork je jedini sjevernoamerički predstavnik na ovoj listi, a prošle godine se nalazio na sedmom mjestu ove liste. Ipak, zbog slabljenja dolara, ove godine zauzima dvanaestu poziciju.

8. Pariz – Francuska
Prestonica Francuske je zamalo dospjela na top 10 listu najskupljih gradova, iako u izvještaju stoji da je život u Francuskoj sada dostupniji. Ove godine, Pariz je za samo 7 % skuplji od Njujorka, a prošle je bio 50 % skuplji.

7. Ženeva – Švajcarska
Parizu se na ovoj poziciji pridružuje Ženeva, koja je takođe dobila skor 107 na indeksu. Iako skupa, Ženeva je jeftinija od Ciriha. U odnosu na prošlu godinu kada je bila na četvrtom mjestu liste, Ženeva je pala na deseto.

6. Seul – Južna Koreja
Prestonica Južne Koreje je jedan od najskupljih gradova kada se govori o namirnicama i hrani. Potrošačka korpa u Seulu je čak 50 % skuplja u odnosu na njujoršku, a na indeksu, ovaj grad je dobio rezultat 108.

5. Osaka – Japan
Ovogodišnji indeks je svjedok vraćanja Osake u top 10 listu. Osaka je jedan od najnaseljenijih japanskih gradova, sa velikim ekonomskim značajem. Troškovi života u ovom gradu su za 9 % veći u odnosu na Njujork.

4. Tokio – Japan
Prestonica Japana je skočila ove godine, u poređenju sa prošlogodišnjom listom na kojoj je zauzela jedanaesto mjesto. Sve do 2012.godine, Tokio je bio najskuplji grad svijeta, a ove godine se nakon svog prethodnog pada oporavlja, zahvaljujući jačanju japanskog jena.

3. Cirih – Švajcarska
Sa skorom od 113, Cirih je spriječio dominaciju Azije na top 5 listi. Ovo je najskuplji evropski grad, mada u izvještaju stoji da su relativni troškovi malo pojeftinili u odnosu na prošlu godinu.

2. Hong Kong
Azijska teritorija ponovo se pojavljuje na drugoj poziciji liste, sa rezultatom od 114 bodova, kao i prošle godine. Cijene nekretnina i života u Hong Kongu su i dalje nevjerovatno visoke.

1. Singapur
Ovaj grad-država našao se na vrhu liste po četvrti put za redom, sa rezultatom od 120. Iako je ovo najskuplje mjesto za kupovinu i posjedovanje vozila, u izvještaju stoji da je on na nivou svojih azijskih kolega kada se govori o ličnoj njezi i osnovnim namirnicama.