Ova godina bi u globalnom turizmu mogla biti rekordna

Travel

U svijetu je u prva četiri mjeseca 2018. putovalo šest odsto više turista nego u isto vrijeme prošle godine, što je više od očekivanog

Nastavak ovog trenda stručnjaci okupljeni oko Svjetske turističke organizacije-UNWTO očekuju i od maja do avgusta, pri čemu su najoptimističniji u posljednjih 10 godina. Rast u svjetskom turizmu i ove godine predvode Azija, Pacifik i Evropa. Regija Azije i Pacifika zabilježila je rast dolazaka stranih turista od osam odsto u odnosu na prva četiri mjeseca 2017. dok je u Evropi taj rast bio sedam odsto.

Afriku je posjetilo šest odsto više stranih turista nego lani, Bliski Istok četiri odsto, a  Sjevernu i Južnu Ameriku tri odsto više. Ranija prognoza za 2018. nagovještavala je rast između četiri i pet odsto, ali već u prvim mjesecima to je znatno više, pa se vjeruje da će i cela godina završiti s višim porastima međunarodnog turizma, i to širom svijeta. Rast je važan zbog otvaranja novih radnih mjesta u mnogim ekonomijama, ali i upozorenje na potrebu povećanja kapaciteta za razvoj i upravljanje turizmom na održiv način, uz izgradnju pametnih odredišta i iskorišćavanje tehnologije i inovacija.

Najviše turista u ljetnje vrijeme očekuje se u Aziji, a pogotovo u Evropi koja i dalje zadržava poziciju najposjećenije svjetske regije, kao i njene južne i mediteranske podregije te zapadne Evrope, koje su u prva četiri mjeseca zabilježile i veći rast od ukupne Evrope, za osam odsto.

Iz UNWTO-a ističu i da su sve regije u svijetu zabilježile turističke poraste, osim Kariba, koji su jedina podregija sa smanjenjem dolazaka stranih turista u prvim mjesecima ove godine, od devet posto. Razlog leži u činjenici da se neka odredišta u toj regiji još bore s posljedicama uragana prošlog ljeta.

Po svemu, ova bi godina mogla biti značajno bolja od prošle, smatraju u UNWTO-u. Podsjećaju i na rekordne rezultate u svjetskom turizmu za 2017. koja je završila sa više od 1,32 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka (7% više nego u 2016.). To je pratio i 5-postotni porast ukupne globalne turističke potrošnje, na 1,33 biliona dolara.