Vida u Liverpulu za 22 miliona eura

Sport

Ozbiljne finansijske prekretnice za hrvatske reprezentivce poslije finala Svjetskog prvenstva u Moskvi

Sjajna igra Domagoja Vide, koji može da igra na svim pozicijama u odbrani, ali i na poziciji zadnjeg veznog, na Mundijalu privukla je pažnju skauta evropskih klubova. Za njegov odlazak iz Bešiktaša prvi se zainteresovao Evertona, a onda i Liverpul i to s ponudom od 22 miliona eura. Mladi Vida u Bešiktaš je stigao početkom godine iz kijevskog Dinama, i to besplatno a sada mogu da budu prezadovoljni transferom. Pregovore u Francuskoj privodi kraju i najmlađi hrvatski reprezantivac, Duje Ćaleta Car (22) koji iz Red Bul Salcburga prelazi u francuski Olimpik Marselj za 17 miliona eura.

Svjetsko prvenstvo je svakako najbolja revija fudbala na kome mnogim igračima skoči cijena ili naprave novi ugovor s velikim klubovima, što se desilo svim hrvatskim reprezentativcima.

I Ante Rebić je iskoristio priliku što se našao u Rusiji. Prije prvenstva njegova vrijednost je bila 10 miliona eura, a sada čak tri puta više – 30 miliona eura. Pažnju je privukao  Mančester Junajteda i Totenhema. Iako najbolji na SP, Luka Modrić s 32 godine ima cijenu od samo 25 miliona eura i ostaje u madridskom Realu.
Danijel Subašić, koji je najzaslužniji za prolazak Hrvatske nakon jedanaesteraca, i to čak dva puta, vrijedan je tek 4,5 miliona eura jer ima 33 godine dok je Kaliniću (28), skočila cijena s četiri na 6,5 miliona eura nakon odličnih intervencija na jedinom nastupu protiv Islanda.

Najskuplji je Ivan Rakitić (30) čija se cijena od 50 miliona eura nije mijenjala nakon nastupa u Rusiji. Na drugom mjestu je Ivan Perišić (29), član Intera, kome je vrijednost skočila pet miliona, na 45 miliona eura, a Marcelo Brozović (25) je skuplji za osam miliona eura tako da je trenutno na 35 miliona eura; isti slučaj je i sa Andrejom Kramarićem (27). Mario Mandžukić (32) i Dejan Lovren (29) podigli su cijenu za dva, odnosno tri miliona eura, nakon čega su oba na 20 miliona eura. Istu vrijednost  dijele Milan Badelj (29) i Marko Pjaca (23) koji se procjenjuju na 15 miliona eura.