5 stvari po kojima je Estonija ispred drugih zemalja

City

Estonija je baltička zemlja u kojoj živi svega 1,3 miliona ljudi. Bez obzira na relativno malu populaciju, Estonija spada među najinovativnije zemlje svijeta. Mnogi su razlozi za to, a mi ćemo vam otkriti neke od njih u tekstu koji slijedi…

1. U estonskim osnovnim školama se uči programiranje

2012. godine u oko 20 osnovnih škola u Estoniji đaci su počeli da uče programiranje. Za razliku od drugih zemalja, uključujući i našu, gdje se programiranju eventualno posvećuje jedna godina obrazovanja, estonski učenici počinju da programiraju već sa 6 godina i nastavljaju da produbljuju ovu informatičku oblast narednih 12 godina osnovnog i srednjeg obrazovanja.

2. Estonci glasaju od kuće

Još od lokalnih izbora 2005, stanovnici Estonije imaju mogućnost da glasaju, a da se ne pojave na svom biralištu. To im je omogućeno zahvaljujući sistemu glasanja preko interneta gdje uz pomoć svojih elektronskih ličnih karti mogu da se prijave i daju glas svom omiljenom kandidatu.

3. U Talinu je gradski prevoz besplatan

Prestonica Estonije je 2013. godine postala prvi grad u svijetu u kome je vožnja svim linijama gradskog prevoza besplatna za sve. Vlasti Talina su došli na ovu ideju sa ciljem da smanje gužve u saobraćaju i zagađenje na ulicama grada. Narod je njihovu odluku potvrdio na referendumu na kome je ideju o besplatnom gradskom prevozu podržalo čak 75% izašlih birača.

4. Estonija je raj za preduzetništvo u oblasti informacionih tehnologija

Po broju startapa na 100.000 stanovnika, Estonija (31) se nalazi na trećem mjestu u Evropi, iza Islanda (38) i Irske (34). Kao glavni razlog bujanja preduzetničke kulture u ovoj malo zemlji izdvajaju se: lakoća otvaranja novih firmi i niski porezi.

5. Internet je u Estoniji praktično svuda dostupan

U Estoniji se možete povezati na besplatan Wi-Fi u većini hotela, parkova, željezničkih stanica, trgova, ali i plaža.