Dogus Grupa prodaje hotele u Evropi

Svijet

Dogus Grupa turskog milijardera Ferita Sahenka u potrazi je za kupcem svojih luksuznih hotela koje ima u Evropi, a među kojima je i Villa Dubrovnik, piše Blumberg

Na prodaju hotela (s cijenom većom od 8.000 evra za noć) turskog tajkuna tjeraju dugovi i ekonomska kriza u Turskoj, a kako piše u posljednjem finansijskom izvještaju kompanije, na Dogus utiče inflacija i pad vrijednosti lire.

Uz to, agencija Standard&Poor ocijenila je da grupacija nije sposobna za planirano refinansiranje, a sumnja i da će sljedeće godine uspjeti da ispuni finansijske obaveze bez prodaje imovine.

– Prema našim saznanjima, Dogus u 2019. ima detaljan plan prodaje svojih nekretnina za otprilike 500 miliona evra, a većina njih nalazi se izvan Turske – objavili su analitičari S&P-a.

Uz Villu Dubrovnik, grupacija, kako tvrde upućeni, prodaje i italijansku Palatu Capri, Grand Hyatt u Istanbulu, madridski Hotel Villa Magna te Aldrovandi Villa Borghese Hotel u Rimu, a vjerovatno će se ti hoteli, koji su nekad bili u vlasništvu bogatih porodica, prodati individualno, a ne kao portfolio. Iako javnosti nisu poznata imena potencijalnih kupaca, navodno se radi o bogatašima iz Portugala, Španije, Italije, Azije i Bliskog istoka.

Sahenk je ranije bio najbogatiji čovjek Turske te je nakon prodaje svog udjela u drugoj najvećoj turskoj privatnoj banci Turkiye Garanti Bankasi ulagao u hotele, marine i restorane. Dogus je upao u dugove te je stoga bio prisiljen na prodaju svoje imovine. Tako je  prodato je 17 posto u grupi d.ream International (koja poseduje restorane), a u Istanbulu je prodao 313 miliona evra vrijednu imovinu.

Ukupni dugovi grupacije ove su godine narasli na vrtoglavih 5,7 milijardi dolara, a prema S&P-u, u 2019. na naplatu stiže 73 miliona evra, a u sljedeće dve godine dug će se popeti za još 253 miliona evra.

U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj za 70 miliona evra preuzela udio od 25 posto u Dogusovom D Marinasu, odnosno u deset marina koje se nalaze na obalama Hrvatske, Grčke i Turske.

U Dogus grupi nisu željeli da komentarišu informacije s Blumberga, samo su odgovorili da je riječ o nagađanjima i staroj vijesti.