Ovo je prvi film koji će biti emitovan u 8K rezoluciji

Film ‘2001: Odiseja u svemiru’ (2001: A Space Odyssey) reditelja Stenlija Kjubrika biće prvi u istoriji koji će biti emitovan u 8K rezoluciji na japanskoj televiziji NHK, prenosi Bi-Bi-Si

Japanski emiter NHK je saopštio da je od kompanije Vorner Bros tražio da skenira originalne filmove u 8K rezoluciji za potrebe njihovog novog kanala.

Naime, slika 8K rezolucije nudi 16 puta kvalitetniju sliku u odnosu na HDTV standard. Međutim, malo je onih koji trenutno imaju adekvatan televizor ili drugu opremu potrebnu za prijem takve slike.

NHK je za početak puštanja programa u 8K rezoluciji izabrala legendarno filmsko remek-djelo ‘Odiseja u svemiru’, koje će gledaocima donijeti potpuno novo iskustvo gledanja filmova.

– Mnoge poznate scene postaju još živopisnije, sa posebnim fokusom na detalje reditelja Stenlija Kjubrika koji su naglašeni u filmu. Gledanjem filma dobićete osjećaj stvarnog putovanja u svemir, a sve to iz udobnosti vašeg doma – stoji u saopštenju kompanije NHK.

U martu sljedeće 2019. godine taj japanski kanal bi trebalo da emituje i film ‘Moja lijepa gospođice’ (engl. My Fair Lady) u kojoj glavnu ulogu tumači Odri Hepbern.