Legendarni sat Monaco puni 50 godina

LIFE

Godine 1969. Heuer je lansirao Monaco – privlačan sat koji je postao poznat širom svijeta po svom jedinstvenom, neprolaznom dizajnu i revolucionarnoj tehnologiji…

Pola vijeka kasnije, TAG Heuer u čast ovog proslavljenog modela lansira novu limitiranu verziju i obilježava jubilej događajima širom svijeta i knjigama, koji su posvećeni istoriji ovog sata.

Nekonvencionalni sat Monaco je nastao kao proizvod Heuer vizije i pionirskog duha. Ovaj legendarni model će biti proslavljen događajima u Evropi, Americi i Aziji tokom 2019. godine, kao i novim limitiranim modelom Monaco, koji će biti prezentovan na svakom događaju. Nova knjiga pod nazivom  Paradoksalna superzvezda (Paradoxical Superstar) dokumentuje istorijske i tehničke detalje ove nevjerovatne ikone, a biće dostupna u TAG Heuer buticima i na veb stranici od maja 2019. godine.

Putovanje kroz istoriju

Kao i u slučaju mnogih klasičnih dizajnerskih klasika, Heuer Monaco (TAG u to vrijeme nije bio dio imena kompanije) podijelio je mišljenja. Kada je predstavljen na konferencijama za štampu u Njujorku i Ženevi 3. marta 1969. godine, reakcije većine ljudi bile su sve, samo ne entuzijastične. Svaki aspekt dizajna sata bio je radikalan: metalik plavi brojčanik, crvene i svijetlo plave kazaljke, kvadratno kućište i položaj krunice s lijeve strane.

„Željeli smo da stvorimo izvanredan i inovativan proizvod, nešto avangardno“, izjavio je počasni predsjednik TAG Heuer kompanije Džek Hojer. „Kada sam vidio kvadratno kućište, odmah sam znao da je to nešto posebno. Do tada su se kvadratna kućišta koristila samo za ceremonijalne satove za odijevanje, jer nije bilo moguće učiniti ih vodootpornim. Išli smo korak ispred sa ovim nekonvencionalnim dizajnom i pregovarali o isključivom korišćenju ovog revolucionarnog kućišta za Monaco ručni hronograf. “

Odvažni dizajn Monaco sata učinio ga je odmah prepoznatljivim i bio je savršena dopuna naprednoj tehnologiji koju je švajcarski časovničarski brend predstavio. Bio je prvi vodootporni sat s kvadratnm kućištem i kalibrom 11, prvi mehanizam sa automatskim navijanjem hronografa. Kalibar 11 je rezultat trogodišnje bliske saradnje između brendova satova Heuer, Breitling i Hamilton, i postao je prvi automatski hronograf.

Tadašnji generalni direktor Heuer brenda, Džek Hojer, nije bio apsolutni obožavalac ovog dizajna, ali je vjerovao da su revolucionarne inovacije zahtjevale dizajn koji će iziskivati pažnju. Monaco je postigao upravo takav efekat. Dizajn je bilo teško proizvesti, a njegova popularnost među ljubiteljima i kolekcionarima satova nije nastala “na prvu loptu”, ali je ostala trajna.

Snažne veze sa svijetom automobilizma

Džek Hojer je bio ubijeđen da je automobilizam bio pravi način da se promovišu satovi, uključujući i Monaco. On je želio da satovi (i tajmeri na kontrolnoj tabli) njegove kompanije budu povezani sa imenima i mjestima vezanim za glavne trke. Monaco je dobio ime po glamuroznom i poznatom Grand Prix Formule 1 u Kneževini Monako. TAG Heuer je takođe oficijelni sat Monaco Top Cars Collection muzeja i ima bliske veze sa Automobile Club de Monaco.

Filmska slava

Godine 1971. Monaco je podijelio filmsku scenu sa Stiv Mekvinom u filmu Le Mans, a sredinom 70-ih je doživio prvi preobražaj. U to vrijeme je crna postala veoma moderna, pa je Monaco predstavljen u crnom anodizirajućem kućištu. Poznat kao The Dark Lord (Mračni Gospodar), ovaj krhki i retki model je bio primamljiv i danas je veoma tražen u kolekcionarskim krugovima.

Prvo poglavlje priče o Monaco satu se završava krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Evolucija kalibra 11

Heuer je 1985-e postao TAG Heuer, a 1998. godine priča Monaco sata nastavljena je novim modelom, inspirisanim originalom, koji je primljen s mnogo više priznanja. Tokom protekle dvije decenije, Monaco je bio usko povezan sa haute horlogerie (visoko i vrhunsko časovničarstvo), sa drugim verzijama koje karakterišu nove komplikacije, dizajni i materijali. Kako je evoluirao, Monaco je zadržao revolucionarni duh koji ga je učinio istovremeno zloglasnim i popularnim.

Knjiga koja govori o satu i njegovoj evoluciji

U čast pedesetogodišnjice sata TAG Heuer Monaco, švajcarski časovničarski brend objavljuje knjigu koja prikazuje istoriju i duh nevjerovatne ikone. Paradoksalna Superzvijezda dokumentuje život Monaco sata sa arhivskim snimcima i slikama koje nikada prije nisu viđene, kao i skicama dizajna i mehanizma.

Ugledni britanski novinar Nikolas Fulks napisao je poglavlje o istoriji Monaco sata od 1969. godine do danas. Pisac i stručnjak za satove Gisbert Bruner napisao je poglavlje o tehničkim inovacijama koje su odigrale važnu ulogu u uspjehu ovog sata, dok je američki pisac, urednik i ljubitelj satova Majkl Klerizo dokumentovao odnos Monaco sata sa Stiv Mekvinom u trećem poglavlju knjige. Naglašavajući povezanost časovnika sa gradom po kom nosi ime, NJ.K.V. Princ Albert II od Monaka napisao je predgovor knjige.