Ko je milijarder koji je dao 100 miliona za Notr Dam?

Milioneri

Svijetom je odjeknula vijest o vatrenoj stihiji koja je tada gutala slavnu katedralu Notr Dam. Dan kasnije – da je jedan čovjek riješio da da 100 milona eura da se ona renovira.

Fransoa-Anri Pino, jedan je od najbogatijih Francuza, koji posjeduje 30,6 milijardi dolara. On je objavio da će njegova porodica dati pomenutih 100 miliona eura za popravku Notr Dama, teško oštećenog u katastrofalnom požaru.

– Moj otac i ja smo odlučili da izdvojimo 100 miliona eura i učestvujemo u rekonstrukciji Notr Dama – izjavio je Pino mlađi.

A njegov otac, Fransoa Pino, 1998. godine je kupio fudbalski klub Ren. Kultnog francuskog prvoligaša s tradicijom od 118 godina i jednog od osnivača prve francuske lige. Ren je jedan od simbola regije Bretanje, a porodica Pino veoma drži do korijena i tradicije.

Iako je Pino stariji odmah po kupovini kluba krenuo u besomučno trošenje, skupe investicije su bile promašene, pa se klub, nakon što ga je preuzeo njegov sin, vratio korijenima. Tačnije svojoj akademiji Henri Guerin, koja važi za jednu od najboljih u Evropi.

Pino mlađi u vlasničkom portfoliju osim Rena, ima i niz luksuznih brandova: Guči, Iv Sen-Loren, Botega Veneta, Balensiaga…

Fudbalski klub nije bio jedina porodična akvizicija u svijetu sporta. Pre 12 godina kupio je Pumu, ali ju je prošle godine prodao.

Pod Pinoom mlađim Renu jako dobro ide. Prošle sezone završio je na petom mjestu francuskog prvenstva. Ove sezone je stigao do finala kupa, a u Ligi Evrope je došao do osmine finala. Zaustavljen je od Arsenala, ali je pobijedio londonsku ekipu u prvom meču na domaćem terenu. Na toj utakmici bili su gazda kluba i njegova žena, slavna glumica Salma Hajek.