Ruski oligarsi na spisku najbogatijih poreskih obveznika Velike Britanije

Milioneri

Ruski biznismeni Ališer Usmanov, Roman Abramovič i Mihail Fridman ušli su na listu najbogatijih poreskih obveznika Velike Britanije.

Ovu informaciju objavio je “Tajms” u svojoj godišnjoj rang-listi.

Usmanov se ponovo nalazi na osmom mjestu spiska. List je njegovo bogatstvo procijenilo na 11.339 milijardi funti, što je za 783 miliona više nego prošle godine. Usmanov je najveći korisnik “USM Holdings” koji, između ostalog, kontroliše “Metaloinvest”, “Megafon” i udio u “Grupi Mejl.ru”, piše Sputnjik.

Abramovič, koji je vlasnik fudbalskog kluba “Čelsi”, tokom prošle godine popeo se sa 13. na 9. mjesto. Prema ocjeni lista, vrijednost njegove imovine povećana je za 1,8 milijardi funti i iznosi 11,221 milijardi. Abramovič, između ostalog, posjeduje 62,74 odsto kiparske kompanije “Lejnbruk”, koja kontroliše metalurški i rudarski holding “Evraz”.

Suvlasnik “Alfa grupe”, Mihail Fridman, je prvi put dospio na rang-listu „Sandej tajmsa“ i zauzeo je deseto mjesto. List piše da njegovo bogatstvo iznosi 10,9 milijardi funti. Ranije je list “Forbs” navelo Fridmana kao najbogatijeg stanovnika Londona.

Na vrhu rang-liste “Tajmsa” ove godine su indijski preduzetnici Šri i Gopi Hindudža, vlasnici kompanije “Hindudž grup” sa bogatstvom od 22 milijarde funti. Prošle godine nalazili su se na drugom mjestu liste. Drugo mjesto zauzeli su osnivači “Trans vorld grup”, braća Dejvid i Simon Ruben. Njihovo bogatstvo procjenjuje se na 18.664 milijarde funti.

Trojku najbogatijih stanovnika Britanije zatvara britanski milijarder Džim Ratklif, osnivač i direktor petrohemijske kompanije “Ineos”. Prošle godine on se nalazio na prvom mjestu liste, ali je sada njegova vrijednost procenjena na 18,15 milijardi funti, što je za 2,9 milijardi manje nego prošle godine.