Novi problemi za bitkoin

Valuta

Prema podacima njujorškog analitičkog centra “Chainalysis”, svega 1,3 odsto ekonomskih transakcija u prvom kvartalu ove godine sprovelo se putem Bitkoina.

Iako, na primjer američka telekomunikacijska kompanija “AT&T” svojim kupcima omogućava plaćanje putem kriptovaluta i dalje vrlo mali broj korisnika želi da koristi digitalne kovanice za plaćanje bežičnih usluga zbog njenog nepredviđenog kretanja, prenosi Jutarnji.hr.

Stručnjaci smatraju da se ovaj problem može rešiti jedino ukoliko bi se u potpunosti promijenila cijela percepcija potrošača o Bitkoinu čime bi ova elektronska valuta uistinu postala alternativno sredstvo plaćanja, a ne samo predmet berzanskog trgovanja.

Prema navodima Blumberga, ovakav trend mogao bi u budućnosti biti glavni problem opstanka Bitkoina. Kako bi to izbjegli, investitori naglašavaju da bi sigurnije rješenje bilo da se umjesto pokušaja ostvarivanja nemogućeg, najpoznatija kriptovaluta pretvori u digitalnu verziju zlata.

“Ne očekujem da će se Bitkoin uskoro koristiti u bilo kojoj trgovini, mislim da se tome ne bi trebali ni nadati,” rekao je Kajl Samani, suosnivač “Multivin Capital” fonda iz Teksasa. Naime, cena Bitkoina se od januara više nego udvostručila, na gotovo 8,345.36 dolara.