Bezos obećao dvije milijarde za obnovu prirode

Milioneri

Američki milijarder i osnivač Amazona Džef Bezos obećao je dvije milijarde dolara za direktnu obnovu prirode i transformaciju prehrambenog sistema, u sklopu fonda „Bezos Earth” za „borbu protiv klimatskih promjena, unapređenje prirode i unapređenje ekološke pravde i ekonomskih mogućnosti”.

„Moramo da sačuvamo ono što još imamo, moramo da obnovimo ono sto smo izgubili, i moramo da uzgajamo ono što nam je potrebno da bismo živeli bez uništavanja planete za buduće generacije”, izjavio je Bezos na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu, a prenosi CNN.

Njegova najava dolazi u trenutku kada su svjetski lideri na COP26 istakli da je neophodno da privatni sektor odigra veću ulogu u klimatskim akcijama.

Osnivač Amazona je ranije najavio da će u njegov fond u ovoj deceniji potrošiti 10 milijardi dolara na borbu protiv klimatskih promjena.

Bezos je rekao da ga je njegov let u svemir podsjetio da je priroda krhka, da Zemlja ima ograničenja i da je atmosfera tanka.

Svemir i kompanija “Blue Origin” su Bezosov fokus od kada je u julu napustio mjesto izvršnog direktora Amazona,  a zanimljivo je da američki mediji potenciraju da bi upravo ova privatna kompanija za svemirska putovanja mogla postati štetna po životnu sredinu kako postaje sve popularnija. Bezos je do sada uložio milijarde dolara u Blue Origin.