Slovenija traži produženje roka za prodaju NLB

Vlada Slovenije je odlučila da od Evropske komisije zatraži produženje roka u kojem mora da privatizuje svoju najveću banku, Novu ljubljansku banku (NLB)

Ministarstvo finansija je saopštilo da bi obaveza Slovenije da proda 75 odsto dionica NLB ostala, ali bi se sprovela u više faza, da bi se osigurala veća pravna sigurnost potencijalnih investitora, i mogućnost većeg prihoda od prodaje.

Evropska komisija je 2013. odobrila Sloveniji da dokapitalizuje slovenačke državne banke koje su zbog loših kreditnih plasmana imale gubitke, ali uz uslov da najveću, NLB, čijih je 100 odsto vlasnik država, proda do kraja 2017. godine, da se ta dokapitalizacija ne bi po propisima EU računala u nedopuštenu pomoć države.

Slovenija je prošle godine počela pripreme za prodaju 75 odsto dionica NLB uz posredovanje i pomoć njemačke Deutsche Bank, ali do sada nije tražila da se rok za prodaju NLB produži do kraja 2018. što sada planira.

Slovenačka vlada predviđa da bi se ove godine prodalo 50 odsto dionica NLB, a do kraja 2018. ostalih 25 odsto, manje jedna dionica. Vlada smatra da bi prodajom NLB mogla dobiti oko jedne milijarde eura, računajući da je vrijednost te banke porasla jer ona u posljednje tri godine ponovo posluje s dobiti.

Mediji navode da bi, ako Evropska komisija ne dopusti produženje roka za prodaju NLB, Slovenija mogla biti obavezna da proda filijale NLB u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, koje su 2016. i 2015. godine ostvarile većinu operativne dobiti grupacije NLB, te bi se time znatno smanjila potencijalna vrijednost same NLB.