U Sarajevu dogovorena saradnja sedam islamskih banaka

BiH

Bosna Bank International (BBI) potpisala je Memorandum o razumevanju sa više međunarodnih banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima, a u cilju zajedničke promociji islamskog bankarstva, promociji poslovnih događaja, razmjena iskustava i promocije halal-industrije, navodi se saopštenju.

Na marginama drugog godišenjeg Sarajevo Halala Fair-a, memorandum su takođe potpisali i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (ICD), Islamic bank „Zaman-Bank” Jsc iz Kazahstana, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Niger, United Bank of Albania i Alakhdar Bank Maroko.

U saopštenju se navodi da je memorandum platforma za buduću saradnju između potpisinica, kao i da je otvoren i za druge banke da mu pristupe.

„ICD ima pristup u 54 države članice i u tim zemljama definitivno postoji interes za halal proizvode i razvoj biznisa u ovoj oblasti. Procjenjuje se da je halal-tržište vrijedno 2,3 triliona dolara… Želimo da BiH postane centar halal-industrije u Evropi. Takođe, kroz naše članice mi možemo osigurati pristup ovih proizvoda u cijelom svijetu”, izjavio je Ajman Sedžini, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD).

Bosna Bank International od ranije ima potpisan memorandum o saradnji sa ICD-om.

„Ova saradnja sa BBI bankom izvrsna je prilika za BiH, jer dajemo BiH pristup našoj mreži, od Indonezije do Maroka, od zapadne do subsaharske Afrike. ICD ima 102 finansijske institucije u svijetu, od čega 42 u Africi i svaki proizvod koji bude dolazio iz BiH kroz našu mrežu, mi mu možemo obezbijediti sigurnost”, dodao je Sedžini.